Uacuirkajca …

… ali kako človek znori, ko napiše cel post o uacuirkajci, pa mu nato neznano kam izgine!!!

Skratka uacuirkajca oziroma po slovensko ocvirkovca. Drugič. Prvič za vedno izginila neznano kam …

06_02_ocvirkovca

Moja malenkost je vedno pripravila ocvirkovco tako, da sem zamesila testo za bel kruh, vmesila še ocvirke, oblikovala štruco in spekla.

Pa so bili prvomajski prazniki, ko sva se z Generalom odločila, da bova pohištvo za našo novo trgovino na ljubljanski tržnici naredila sama. Lesa imamo dovolj, sosed Peter iz Mrzle Rupe (če ne veste kje to je poglejte v Atlas Slovenije) ima krasno mizarsko delavnico, ki nam jo vedno “posodi”, ko jo rabimo… torej sva se odpravila do njega. Malo čudno naju je gledal, ko sva pokazala načrte in povedala, da bova to naredila in sestavila v štirih dneh ter dodal: “Ta bo pa težka.” No, če bi vedela kako težka bo, se tega nikoli  ne bi lotila. In Peter je vedel, zato je že na začetku pomagal z nasveti, ko sva se mu na polovici že malo zasmilila pa je pomagal tudi fizično, moralno pa nam je stala ob strani cela njegova družina. Vedno so nama postregli s kavico in kakšnim sladkim prigrizkom, prav za prvi maj povabili na kosilo, ko so videli, da morala pada pa prinesli štamprli šnopčka ali pa kozarec vina. Brez njihove pomoči pohištva  v tako kratkem času ne bi bilo, niti ne bi bilo tako lepo, tako da gre družini Poljanec en velik hvala. Zlati ste.

In je tako enega od teh delovnih dni prinesla ta srednja Mojca krožnik iz katerega se je še malo kadilo. Moje oko je bilo prepričano, da so buhteljni, pa sem hitro ugotovila, da je slastna, dišeča ocvirkovca. Takoj sem povprašala mamo Vesno za recept in kot iz topa je odvrnila: “Eh, zmešaš moko, jajca, mleko, pa razvaljaš kot za potico, namažeš z ocvirki, zviješ, narežeš spečeš.”

Pa sem, iz naslednjih sestavin:

  • 50 dag bele pšenične moke
  • 4 dag kvasa
  • 4 dag sladkorja
  • 2 jajc
  • 8 dag maščobe
  • 1 dag soli
  • 1,5 dcl mleka

zamesila testo, ga dvakrat vzhajala, razvaljala za pol centimetra debelo, namazala z ocvirki, zvila, narezala na cca 8 cm dolge kose, vsakega namazala z oljem, zložila v okrogel pekač obložen s peki papirjem in pekla 30 min na 180°C.

Zmazali smo jo še vročo, čeprav najbolj paše s smokavcem. O njem pa v kakšnem drugem receptu.

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

One Response to Uacuirkajca …

  1. mojcej pravi:

    mmmm, ma dej, kaj dražiš!!!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s