t UF AH IJA …

… res, uf, ah, ija in še kaj bi se našlo medtem, ko jo jemo, ker je tako zelo dobra. In me vedno spomni na moja motoristična popotovanja po Bosni, predvsem na Sarajevo, ko sem jo vedno, kadar sem zavila v slaščičarno, naročila, zraven pa spila velik kozarec boze.

Pa sva imela onidan s Srečkom debato o bosanki hrani, ki naju je ponesla od kljukuše do tufahije. Kljukuša je na našem jedilniku že tako ali tako redna jed, zatorej so bile na vrsti tufahije, ki so Srečku, ko jih je včeraj zagledal na mizi, narisale en tak prisrčen nasmešek na usta.

DSC_0009

Poleg tega, da so dobre, so pa tudi enostavne pri pripravi. Zanje potrebujete:

  • 6 jabolk zlati deli šest (te se ne razkuhajo, samo tudi ne smejo biti preveč zrele)
  • 100 g mletih orehov
  • 50 g mletih lešnikov (lahko tudi mandljev)
  • sladko smetano
  • žličko medu
  • 300 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor

Jabolka olupite in na sredini izkoščičite. Zavrete pol litra vode, dodate sladkor in vanilijev sladkor (če ne kuhate za otroke lahko še malo ruma ali belega vina, odvisno od vašega okusa) in kuhate na zmernem ognju 10 minut. Nato jih odcedite in ohladite.

Vmešajte orehe, lešnike in 1 dcl sladke smetane ter pustite stati pol ure, da oreščki malo vpijejo smetano in nato vmešajte še žličko medu. S tem nadevajte kuhana jabolka, okrasite s sladko smetano in uf, ah, ija … tufahija!

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s