Preste, preste, prestice …

Pa sem jih. Končno. Sploh ni bolelo, sploh ni hudo, sploh ni težko, pa še tako zelo fino je. Ja, domače preste.

Sila preprosto jih naredite iz:

  • 400g moke
  • 10g sladkorja
  • 1 zavitka suhega kvasa
  • ščepca soli
  • 2 žlici masla (naj bo sobne temperature)
  • 200ml mlačne vode

Gre pa takole. Sladkor vmešajte v mlačno vodo, dodajte kvas in pustite vzhajati. V moko vmešajte maslo in sol, nato pa dodajte vzhajan kvas ter umesite v testo, ki ne sme biti pretrdo. Mesite ga kar cca 5 min, če to počnete z rokami, pa četudi si pomagate z multipraktikom, nato pa ga pustite vzhajati eno uro.

Testo razvaljajte v štruco, le-to pa nato razrežite na manjše kolobarčke (12 ji morate dobiti). Te kolobarčke nato razvaljajte v tanke svaljke in oblikujte v preste.

Zavrite lonec z vodo in vmešajte še 150g sladkorja in vrečko pecilnega praška. Dodajte preste ter jih kuhajte 2 minuti z vsake strani. Nato jih zložite na pekač, premažite z jajcem, posujte s soljo, lahko tudi s kumino, če jo marate in pecite 10 do 15 minut na 250 °C (pečico seveda prej ogrejte).

Mogoče se sliši malo komplicirano zaradi kuhanja, pa ni. Ker preste med kuhanjem prav lepo nabreknejo, jih naredite čim tanjše. Mogoče se vam bodo tisti hip zdele pretanke, vendar po kuhanju ne bodo več.

Zraven si privoščite RES dobro pivo. Prost!

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

2 Responses to Preste, preste, prestice …

  1. Alain says:

    UUU … kuhanje testa. Ta mi je nova. Drugače, preste obožujem…. zdaj nimam izgovora, da si jih ne bi naredil. Bravo Vale!

  2. Vale says:

    Jep Alain, nemške prestice se kuhajo, zato pa potem niso tako trde, ampak znotraj fino mehke!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s