Nedobrodelna država …

… ne, tokrat pa za spremembo ne gre za kuhanje, temveč zgolj za razmislek o tem kam smo prišli …

Oni dan sem sedela z znanko na kavi in debata je nanesla na dobrodelnost in na pomoči potrebnim, ki jih je v Sloveniji vse več. Sama sem letos prvič donirala denar, čisto iz enostavnega razloga, ker sem pač čutila, da je tako prav, ne zato, ker bi ga imela odveč. Če bi ga imela, bi ga rade volje donirala večkrat, ker pa ga nimam, pomagam največkrat z oblačili, pa s kakšnimi stvarmi, ki so še čisto ok, pa jih morda ne potrebujem več (npr. kruhomat, ipd.).

Če v gospoda Googla odtipkate besedi “dobrodelna akcija” vam vrže ven:

Približno 426.000 rezultatov

Kar pomeni, da Slovenci smo dobrodelni in radi pomagamo, kar se odraža tako v televizijskih in radijskih akcijah, kot tudi v različnih dobrodelnih koncertih, pa akcijah na FBju in podobno.

Pa sva tako debatirali še malo o dobrodelnosti, ko sva na koncu ugotovili, da je te dobrodelnosti grozljivo veliko. Zakaj grozljivo? Če bi živeli v socialni državi, ki bi vodila socialno politiko, dobrodelnost ne bi bila potrebna. Država bi morala poskrbeti za socialno šibke in ogrožene, za pravilno prerazporeditev dohodka, ne pa da večinoma pomaga srednji razred, medtem, ko država tone, bogatuni pa redko dvignejo svoje riti in kaj storijo. Vprašajmo se ali so Boško Šrot, Hilda Tovšak in ostali vele direktorji, ki spijo v svojih vilah in se vozijo s svojimi velikimi avtomobili kaj in komu donirali? Koliko na leto donirajo politiki?  Koliko občin si prizadeva pomagati socialno ogroženim? Koliko pa država prispeva za dobrodelnost, za katero je ona kriva, da jo je vedno več oziroma, da vedno več ljudi potrebuje pomoč drugih ljudi, ker država ne poskrbi zanje? In na koncu te za dobrodelnost še obdavčijo.

Kleni smo Slovenci res kleni, ko je treba potrpeti in čakati na boljše čase. Ta klenost pa vodi v to o čemer govorim in v še marsikaj hujšega …

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s