Fižolete …

S temi fižoletami je en tak hec, ker na Koroškem so to pač štrankli, po slovensko pa stročji fižol. Hec pa zato, ker pač Primorci po večini ne poznajo fižolet, ki bi rasle na ta velikih kolih, kot to poznamo Korošci, ker je tukaj enostavno preveč vroče oziroma premalo vlažno, da bi tovrstni fižoleti oziroma štrankli oziroma stročji fižol uspeval.

Ampak prve fižolete so že na italijanskih tržnicah in ne boste verjeli, današnje se imenjujejo Bobby – vsaj tako je pisalo na njih. In Bobby-e sem pripravila z mladim krompirjem kiflarjem, mlado čebulo, mlado papriko ter s trakci roastbeefa. Skratka, naredila sem eno tako fino mlado poletno ponev.

Fižolete skuhajte v slani vodi z dodatkom dveh strokov česna. Medtem na olju popecite mlad krompirček, takoj za njim pa še trakce govedine, celo mlado papriko in polovičke mladih čebul. Vse skupaj lepo popivnajte odvečnega olja na papirnati brisači, vrzite nazaj v ponev (brez olja) dodajte fižolete, premešajte in še malo popecite. Enostavno in tako zelo, zelo dobro.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

One Response to Fižolete …

  1. mojcej says:

    Kako prve fižolete so ŽE…?
    Pa saj so bile že pred mesecem🙂

    Sicer pa… ko sem bila mala, smo še imeli fižolete na kolih (na Krasu), zdaj pa jih res le še redkokje vidim!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s