Emirjevi žepki …

Emir je prijatelj, ki nam vedno, ko odhlača v Bosno, iz nje tudi kaj prinese. Tokrat so bile zopet domače kore. To je tisto njihovo fantastično testo za burek ali pite, ki je tako tanko, da bolj tanko ne more bit in tako dobro, da bolj dobro ne more bit. In te kore niso fantastične samo za burek in pite, temveč tudi za kaj drugega, kot na primer za tele žepke, ki sva jih s Ključno podrobnostjo dva dni nazaj pohrustala.

Narjeni so “apcap” in če nimate kor, uporabite vlečeno testo, gre pa takole:Svinjsko meso nasekljajte tako na drobno, da boste že mislili, da ste ga zmleli, ampak ga niste, ker ste ga ipak nasekljali. Nato v ponvi popražite nasekljan por (eden bo dovolj), polovico naribanega korenčka ter zeleno (eno steblo bo takisto dovolj, ker vam je ravno ostalo od tiste fantastične juhe spodaj). Dodajte nasekljano svinjino, poprajte, solite in pražite do mehkega (cca 20 do 30 minut). Vmes lahko malo zalivate z vodo, ki pa naj na koncu spari. Takrat dodajte še strok strtega česna, pomešajte ter pustite, da se ohladi. Kore narežite na pravokotnike ter jih premažite z vodo. Na vsak pravokotnik, sestavljen iz štirih kor (če imate vlečeno testo je dovolj ena plast) položite večjo žlico nadeva ter oblikujte v žepke. Le-te zložite na pekač obložen s peki papirjem ter vsakega premažite z raztopljenim maslom. Specite jih v prej ogreti pečici na 160°C – cca 30 minut. Vzamite jih iz pečice, pokrijte za 10 minut z vlažno krpo, vmes pa pripravite omako iz creme fraiche, ščepca peteršilja, žličko vode in malo soli. Servirane pokapajte z omako ter sveže mletim peperončinom, poleg pa postrezite zeleno solato.

Zadevo smo naslednji dan ponovili, vendar smo v kore zavili bamberške klobasice s poprom in česnom. Zadeva je bila takisto super, vendar so žepki ekstra super.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s