Murke …

… tale je bil sicer za na Bajto, ampak, ker mi je eden zmagovalnih, sploh zaradi simpatičnih kombinacij, ga objavljam še tukaj:

Lahko bi tudi rekli pujs v murkah. No, gre za svinjsko ribico v omaki iz svežih kumar in dodatkom kardamoma. Lepo, slovensko povedano. Ok, kaj za vraga je pa zdaj kardamom, bo kdo vprašal? Kardamom je tisto na prvi fotografiji, prihaja pa iz Indije in Šrilanke. Odličen je v čaju skupaj z meliso, super pa tudi v raznih omakih s perutnino, ribo in svinjino. Včasih je veljal za eno najdražjih začimb, takoj za žafranom in vanilijo. Njegov okus je rahlo citronkast. Kupite lahko semena ali pa mletega.

Kardamom

Kardamom

Torej pujs, murke in kardamom za tiste, ki imate radi sladko kisle jedi s pridihom azijskega. Potrebujete:

  • 500 g svinjske ribice oziroma zrezkov
  • 2 dcl juhe ali vode
  • 1 večjo čebulo
  • 1 papriko
  • 2 veliki sveži kumari
  • čajno žličko mlete paprike
  • čajno žličko paradižnikove mezge
  • 4 dcl paradižnikove omake
  • čajno žličko zrn kardamoma
  • ščepec pekoče mlete paprike
  • žličko kisle smetane
  • sol, poper
  • olje

Na žlici olja popecite osoljene svinjske zrezke. Ko lepo porumenijo z obeh strani, jih zalijte z juho ter dušite na majhnem ognju cca 30 minut. Nato povečajte temperaturo, počakajte, da voda povre, še malo popecite ter predevajte iz ponve. V omaki, ki je ostala od zrezkov, podušite na rezine narezano čebulo in papriko do zlato rumene barve. Kumarice narežite ali naribajte na čim tanjše rezine. Dodajte čebuli in papriki, osolite in dušite na zmernem ognju. Kumarice bodo spustile nekaj vode, tako da počakatje, da le-ta povre. Nato dodajte mleto papriko, paradižnikovo mezgo, paradižnikovo omako, kardamom in zrezke. Dobro premešajte in kuhajte na majhnem ognju še 20 minut. Na koncu začinite s poprom, kislo smetano in pekočo mleto papriko. Postrezite z rižem.

Pujs v murkah

Pujs v murkah

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s