V zosu …

… govedina v krompirjevem zosu. Tako tipično ponedeljkovo koroško kosilo, ki sledi, kadar ostane govedina od nedeljskega kosila, ki je v znamenju goveje juhe, restanega krompirja, hrenovega zosa in govedine. No, pri nas je bilo nedeljsko kosilo, ker je ostala govedina od sobotnega kosila, ki ni bilo v znamenju goveje juhe, restanega kromprija, hrenovega zosa in govedine, ampak v znamenju goveje juhe in ostankov od petkovega kosila, ki je bilo v znamenju krompirjevih cmokov s svinjskimi medaljoni, gratiranimi v pečici s špinačno smetanovo omako z gobicami in sirom.

Krompirjev zos

Toliko o vikend kosilih, sedaj pa navodila kako zazosaš dve osebi …Štiri večje krompirje narežeš na rezine in jih kuhaš v goveji župi (lahko tudi v vodi) cca 20 minut oziroma dokler krompir ni kuhan. Če kuhaš v goveji župi je fajn, da je zraven še vsa zelenjava, ki si jo fliknil vanjo, razen korenčka. Lahko pa pustite tudi korenček, samo bo potem zos malo oranžen, pa bolj po korenčku bo dajal. Župe naj bo toliko, da krompir še malo po vrhu gleda iz nje.

Potem pripravite pržganje, tako da žlico ostre moke do svetlo rjavega pražite v ponvi. Pržganje zalijete z cca deciliter vode in premešate, ter pazite, da ne dobite mokastih grudic. To zadevo potem vlijete v kuhan krompir z župo in vse skupaj s paličnjakom (mišljen je palični mešalnik, ne žwawa paličnjak) zmikaste v zos. Vanj vržete na trakce narezano in malo popečeno govedino, še malo zabiberite in zadeva je pripravljena. Lahko pa zraven ponudite tudi kuhano hrenovko ali pa polpete oziroma polšeste.

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to V zosu …

  1. Emeta pravi:

    Prenos misli – se mi ga glih lušta šte dni. Tajga, ko na konco še kisle murke nter narežeš. Mmmmm.

  2. Dave the Wave pravi:

    Danes to kuham, Ervina se že veseli.

  3. Vale pravi:

    Samo, da ne bosta v zosu 🙂

  4. Pingback: Uporabna govedina … « Ukročena trmoglavka …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s