Bier und Weißwurst und Prost

… in moja cenjena kolegica Irene bi rekla: “Sovražim nemščino.”

Jaz pa obožujem nemščino, Nemčijo in njihov Weisse, ki je moj nr. 1 med pivi in na prvem mestu kraljuje Klostebräu-ov iz Bamberga in Bamberg je mesto, ki sva ga v letu 2009 s Ključno podrobnostjo obiskala skupaj v preteklem letu natanko 4x, letos pa bo bera obiskov verjetno podobna.

Pa ne zato, ker je v Bambergu 8 delujočih pivovarn z zavidljivo zgodovino, ampak tudi zato, ker je to staro zgodovinsko mesto (pod Unescovo zaščito) ob reki Regnitz in mesto, za katerega pravijo, da je sanjsko mesto v znamenju simfonije v B-ju – Bürger, Burg, Barock, Brezn und Bier, kjer se najde za vsako dušo nekaj. Je namreč zelo živahno, polno kulturnih prireditev (od klasičnih, jazz, blues, pa rock koncertov), s prijetnim študentskim utripom, ki ga je čutiti povsod. Da vam o kulinarični pestrosti niti ne govorim …

In če vas je strah, da boste preveč popili in pojedli, nikarte.  Bamberg in okolica sta prijazna tako do pešcev kot do kolesarjev, saj premore ogromno peš in kolesarskih poti, med katerimi najdete, natürlich, tudi pivske kolesarske poti, ki vas vodijo od pivovarne do pivovarne, če pa vas to ne zanima, ker pač niste ljubitelj piva, lahko izberete tudi druge, ki se pivnicam izognejo ter vas popeljejo zgolj med znamenitosti Frankonije.

Jaz vam za zaključek samo še nazdravljam …

… in vam sporočam, da je bil letošnji prvi uplen, poleg “nekaj zabojev piva” (beri >20 gajbic), v znamenju Weißwurst, gorčice iz Raucbier-a in rženega kruha.

p.s. Tisti česen in kapre pa seveda niso iz Frankonije, ampak iz sosednje Gorice. Se pa odlično podajo k dobrotam iz Bamberga in če koga zanimajo, naj pošlje kakšen mail.

Bis zum nächstes mal … srečno!

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično, ... popotniško and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Bier und Weißwurst und Prost

  1. Pika pravi:

    Lačnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  2. kameleonka pravi:

    Hm, mene zanimajo, a maš kaj na zalogi za preprodajo? Sem že čisto slinasta postala ob branju. 🙂

  3. Vale pravi:

    @Onka, drugič prej povedat. Tole pivo nima nekega dolgega roka trajanja, zato ga pripeljemo res toliko kot se ga naroči. Saj bo kmalu zopet na voljo, ne skrbi 🙂

  4. Pingback: Zima in ponos … « Ukročena trmoglavka …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s