Kako so pulili repo …

… je ruska pravljica, ki jo vsi poznamo: “Graščakinja prime za graščaka, graščak za služabnika, služabnik za kuharico, kuharica za hlapca, hlapec za deklo, dekla za listje …” gre v originalu, pri nas pa malo drugače – z dedkom, babico in živalmi.

Kisla repa je pri nas redna priloga h/k krvavicam, pečenicam ali šunki. Že nekaj let jo pripravljam po starem receptu, ki sem ga našla v eni od kuharskih knjig Mame Zinke.

Kisla repa

Gre pa takole:Repo dajte v posodo, zalijte z vodo, toliko, da še malo repe kuka iz vode, osolite in kuhajte na zmernem ognju z lovorovim listom eno uro. Eno manjšo šalotko naseckajte na drobno in jo prepražite na žlici svinjske masti do zlato rumene barve, dodajte žlico ocvirkov, dve žlici moke in mešajte, dokler ne dobi moka rahlo rjave barve. Vse skupaj zalijte z malo vode, da dobite gosto zmes, ajnprajn na Koroškem imenovano, podmet prežganje drugje. To vmešajte v repo ter jo začinite z žlico kisle smetane in strtim strokom česna. Na majhnem ognju kuhajte še 10 minut. Če želite lahko na koncu vmešate še kuhan fižol in krompir.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kako so pulili repo …

  1. napo says:

    napiši še kaj o klosterbrau flaši, ki je zraven … siecer pa še en čisto tehnični remark: ajnprajn (po savinjsko ajnprem) je drugod prežganje – ker je moka prepražena alzo prežgana … podmet je pa, če je moka samo zmešana z vodo (ali smetano, ali mlekom, ali …) …

  2. Vale says:

    O flaši lahko kaj Grozni pove, ker sama pijem izključno Klosterbrau pšenično, ki mi je za Franziskanerjem drugo najboljše🙂

    Glede ajnprajna pa res, vedno zaj*** … prežganje valjda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s