Pesto …

… je hladna italijanska zeliščna omaka, ki jo najbolj pogosto uporabimo kot omako k testninam, uporabna pa je tudi kot začimba v kuhinji, kot namaz na brusketah, ipd. Seveda je najbolj znana Pesto alla Genovese (več TUKAJ >>), ki ga pri nas doma mlatimo  kot pravi Taljani, v možnarju. No, mlati ga Ključna podrobnost in nekako ga ne upam vprašati, niti ga ne kanim, zakaj pri tem tako uživa.

Pesto alla Valelese

Priprava domačega pesta je sila preprosta, pesto pa dosti bolj okusen kot tisti iz trgovine, v katerem je ponavadi dodano dosti krompirja in namesto oljčnega sončnično olje. Lahko se prepričate sami – čisto preprosto preberite sestavine in prepričana sem, da boste pri večini negativno presenečeni. Prav tako lahko domači pesto kar nekaj časa hranite v hladilniku. Pri nas ga tolčemo z naslednjimi sestavinami, s količinami po občutku:

  • sveža bazilika
  • svež peteršilj
  • pražena jedrca pinjol, ki jih lahko zamenjate tudi z arašidi
  • nariban sir Grana Padano
  • sol
  • oljčno olje

Pinjole, baziliko in peteršilj dobro premlatimo, denemo v posodo, osolimo, dodamo oljčne olje, sir in premešamo. Ajnfoh a ne?

Špageti s pestom

Bazilika

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged . Bookmark the permalink.

9 Responses to Pesto …

  1. Emeta says:

    Jedla tako narejenega pri svaku talijanu – njami🙂

  2. Alla says:

    Poskusi ga enkrat naredit z rukolo in parmezanom. Božanski je!

  3. Vale says:

    @Alla prakticiramo tudi tega in res je dober, pa tudi špinačni ni od muh🙂

  4. Vale says:

    Ha, pa smo čisto pestovski. Pesto rulz.

  5. šuši says:

    no, zdaj ko vem skrivnosti, pa se bom lotila😉 Sem namreč zadnjič kupila Barillin pesto, povohala in vrgla stran. Tam se je definitivno nekaj sfižilo. (sem ga prej dostikrat jedla, pa je bil čisto v redu)

  6. klimbra says:

    Dej…..sam nekaj mi zaupaj……kje ti je uspelo nabaviti tale možnar.

    Jaz ga iščem že lep čas…….mahhhhh….pa nimam sreče.

  7. Vale says:

    @Klimbrež v Belgiji. Na sploh večino stvari z kuhinjo kupujem v tujini, pa ne zato, ker jih pri nas ne bi imeli, ampak ker so dosti cenejše. Možnarje pa dobiš tudi v naših štacunah, samo imajo res zasoljene cene. Razlika med enakim pri nas je bila 20 €.

  8. Mojca says:

    Pesto izgleda odlično, samo nekako poguma nimam, da bi se ga lotila. Mogoče pa tokrat…

    klimbra – če te pot zanese kaj mimo Ikeje… http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/10100419

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s