Zeljni buhteljni …

… aha, prav ste prebrali. Gre za češko jed, ki bi jo lahko poimenovali tudi zeljni cmoki iz pečice, v originalu pa ji rečejo kapustové knedlíkove buchty.

Zeljni butheljni

Lahko jih ponudite kot samostojno jed z različnimi namazi, uporabite za pripravo sendvičev ali kot prilogo k svinjski pečenki. Če ste ljubitelji zelja, vam bodo zagotovo všeč, njihova priprava pa je zelo enostavna, potrebujete:

  • oljčno olje
  • 1 večjo čebulo
  • 500 g zelja
  • sol, poper
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 žlico balzamičnega kisa
  • 2 jajci
  • 3 dag kvasa
  • 600 g ostre moke

Na olju prepražite narezano čebulo do zlato rjave barve. Zelje narežite na čim tanjše in manjše trakce, ki jih dodajte k praženi čebuli, sladkajte, solite, poprajte in dušite na majhnem ognju 20 minut. Če vam po 20 minutah ostaja v posodi tekočina, posodo odkrijte in dušite dokler tekočina ne povre. Dodajte kis, premešajte in pustite, da se ohladi. V ohlajeno maso vmešajte jajci, razdrobljen kvas in moko ter zamesite testo. Pri tem je pomembno, da maso res dobro premesite – testo se ne sme več prijemati robov posode in rok, lahko pa uporabite tudi mešalnik.

Iz testa oblikujete buhteljne, ki jih namočite v oljčno olje ter zložite v pekač. Pecite v prej ogreti pečici na 180 stopinjah dokler buhteljni ne dobijo lepe rjave skorjice (cca 30 do 40 minut).

Postrežite tople, pa tudi hladni so prav fini.

Zeljni buhteljni

 

 

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Zeljni buhteljni …

  1. Emeta says:

    Žal, najprej sem prebrala narobe “zeleni” buhteljni🙂 a na sliki niso bili ta pravi😉 .

  2. salvia says:

    ua, kak kul! nekaj me samo zanima; ponavadi pečem s polnozrnato (pirino) moko, jo lahko uporabim tudi v tem primeru? pa tudi s kvasom nisem vajena peči, ampak domnevam, da se s pecilnim v tem primeru ne bi ustrezno končalo, kajne?

  3. Vale says:

    @Salvia po moje bi šlo tudi s pecilnim. Pri pirini moki pa tudi ne vidim problema. Ti samo glej, da dobiš fino testo. Jaz sem na koncu dodala še en pljunec vode. So zelo fini in kar precej sladki, predvsem od pražene čebule, pa seveda tudi zelje in sladkor naredita svoje. Ampak niso pa presladki.

  4. salvia says:

    kulkul. shall try. hvala🙂

  5. Ovca says:

    Preizkušeno in pohvaljeno🙂. Je pa res treba testo dobro pregnesti, jaz sem ga malo premalo. Pa smo vseeno vse zmazali še tople. Recept gre v mapo.

  6. Vale says:

    @Ovca jaz bom naslednjič poskusila z rdečim zeljem. Sicer to ne skrajša časa gnetenja, ampak bodo pa zanimive barve🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s