Ko gospod pujs stopi v juho …

… dobesedno oziroma župa s svinjskimi ficli, kot ji rečemo pri nas na Koroškem in marsikomu  obrne želodec že sama misel nanjo, meni osebno pa brbončice zaplešejo. Prvič, ker je juha svinjsko dobra in drugič, ker je obiranje ficlov prav poseben ritual, pri katerem se na koncu počutiš kot mali otrok, saj si ves usran, tako okoli ust, kot po rokah.

Župa iz svinjskih ficlov

Dvomim, da bo dosti bralcev tega bloga zamikala župa s svinjskimi ficli, za tiste, ki pa vas ficli ne motijo, navodila. Najbolj pomembno je, da dobite dobre svinjske ficle, kar pomeni, da so fino razkosani in niso kosmati. Kilo ficlov, katerih cena je smešno nizka in znaša 0,60 EUR za kilogram, umijete, zalijete z dvema litroma vode in kuhate  pol ure. Nato liter vode odlijete in dodate nov liter, vanjo pa vržete še narezan korenček, malo timijana, par lovorovih listov in malo majarona, osolite ter kuhate na zmernem ognju uro in pol. Dodate še na kocke narezan krompir ter kuhate še eno uro. Tik pred koncem pripravite ajnprajn (kako se že temu reče po slovensko?) – v kozico denete dve žlici ostre moke in med nenhnim mešanjem pražite, dokler moka ne dobi nežne rjave barve. Moki dodate deciliter vode, premešate ter vmešate v župo. Nekateri dodajo še malo kisa, odvisno od okusa.

Ficli so zakon.

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Ko gospod pujs stopi v juho …

 1. napo pravi:

  oink-oink! … prežganje, drgač … v šmelcu so takile rekli kisèwa župa … doro je!

 2. Vale pravi:

  Pišuka, pržganka, pržgana župa, prežganje … jaz blontd …

 3. Kitty pravi:

  Podmet, po slovensko. Pravzaprav res prežganje, če je pražen podmet, ne samo zamešan. Tega še nisem jedla. Kuhala ne bom, ker ne bi šlo v promet sploh tukaj, ampak če bom kje naletela na tole, bom poskusila 🙂

 4. Sabina pravi:

  OK, tole je pa dobesedno ‘prasec not stopil’ :)))
  Zanimivo videt na daleč, samo ne bi, hvala 😉
  dober tek!

 5. Emeta pravi:

  O, svinske bremze! Šmenta, ž po štajersko vlečem. Kiswe župe pa ž tk dovgo nism jedva, da je ž kr hodo. Pa štk fejn svatki znajo bt ficlni. Doro si se spomnava 😛 .

 6. šuši pravi:

  ah ja, to tudi poznamo. Sicer svinje ne maram prav preveč, se je pa doma ne da izogniti. Seveda kdaj tud kaj takega skuhamo.

 7. M&M pravi:

  kdaj jo naslednjič kuhaš? kr pridem 🙂 dobr je to, dobr.

 8. Vale pravi:

  Kuhamo jo samo na Koroškem, ker tega in pa mežrla gospod Ključna podrobnost ne konzumirajo, dasiravno drugače niso izbirčni 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s