Esihflajš …

… čeprav ga nekateri poznajo pod jesihflajš. Ampak pri nas je kis esih, saj izhaja iz nemške besede essig, tako da tudi ne vem od kje tisti J spredaj? Pa če pustimo J, poznamo še slovenske opise te jedi, ki se po večini glasijo “meso v kisu” ali pa “govedina v solati”.

Esihflajš

Esihflajš

Čeprav deluje dokaj preprosto za pripravit, se včasih zaplete, saj so že bile znane gostilniške debate, ki so privedle skoraj do prepira o tem ali mora biti čebula v esihflajšu mehka ali trda in ali se jajce nareže na četrtine ali  rezine? Sama pravim, kakor vam je ljubo. Če  želite mehko čebulo, jo osolite in pustite počivati 5 min preden jo vmešate v solato. Če  želite čebulo trdo jo najprej vmešatje v solato in potem vse skupaj osolite in premešajte. Seveda čebulo prej narežite na res tanke rezine, ker boste drugače imeli sila čuden esihflajš.

Einfoh kot esihflajš pa pri nas v votlini pripravimo takole:

Govedino, ki se vlači po hladilniku že drugi dan in je ostala od juhe, narežemo na drobne kockice. Dve jajceslawi skuhamo do trdega, olupimo in ohladimo. Čebulo čim bolj tanko naseckamo. Ohlajena jajca narežemo kot nam je tisti dan ljubo in par rezin obdržimo za okras. V posodo damo govedino, jajca in čebulo, dodamo bučnega olja po občutku, vinski kis po občutku, osolimo, popramo, zalijemo s cca decilitrom in pol vode, dobro premešamo, okrasimo z jajčkom in peteršiljem, postavimo še malo v hladilnik, postrežemo in s kruhom pomažemo.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Esihflajš …

  1. ugabnena stavnica says:

    Ugabnen je ta esihflajs.😦

  2. Vale says:

    Misliš ogaben ali samo ne znaš slovensko?

  3. Emeta says:

    Meni se pa zdaj lušta esihflajš😛

  4. Pingback: Uporabna govedina … « Ukročena trmoglavka …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s