Mineštrone …

… se je danes cmarila na našem štedilniku, čisto preprosto in ajnfoh.

Mineštrone

Mineštrone

Z naslednjimi sestavinami in po naslednjem vrstnem redu:

  • 3 velike čebule
  • 1 velik korenček
  • 2 rdeči papriki
  • 3 stroki česna
  • lovorov list
  • žličko paradižnikove mezge
  • pol lončka pire
  • jušna osnova ali voda, če jušne osnove ni
  • sol, poper
  • žlička svinjske masti za sladokusce ali žlička oljčnega olja za tiste, ki niste za svijo
  • kranjsko klobaso
  • pest testenin

Čebulo res tanko in drobno naseckajte ali pa si pomagajte s sekljalnikom. Takisto naredite s korenčkom in papriko. Čebulo popražite do svetlo rjave barve na masti, dodajte korenček in papriko ter dušite cca 3 minute. Osolite, dodajte lovorov list, paradižnikovo mezgo in piro, malo poprajte in zalijte s 7,5 dcl jušne osnove oziroma vode. Kuhajte na zmernem ognju z zmernim brbotanjem 30 minut. Dodajte kranjsko in kuhajte še 15 minut. Nato kranjsko odstranite, jo narežite na rezine in pustite na krožniku, mineštri pa dodajte pest testenin po lastni izbiri. Kuhajte še 15 minut. Dodajte na rezine narezano kranjsko, stisnite stroke česna, premešajte in odstavite z ognja. V roku 10 minut bodo pira in testenine popile še malo vode, mineštra pa bo ravno pravšnje temperature.

Če ste vegetarijansko usmerjeni izpustite kranjsko klobaso.

Ber tek …

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Mineštrone …

  1. Emeta says:

    In to si coprala v nedeljo. Pa le nismo pri nas doma edini čudni🙂 . Pravzaprav so čudni tisti, ki v nedeljo ne jejo drugega, kot nedeljsko kosilo. Dolgčas😀 !

  2. Vale says:

    Emeta pa nedeljsko kosilo je lahko karkoli🙂 Verjetno si pa mislila na govejo župo, restan krompir in govedino? Ki je tudi svatovsko kosilo, pa kosilo na sedmini, pa še kakšno kosilo🙂 Če imaš naporen teden in naporen petek in soboto takšna mineštra naravnost paše.

  3. Emeta says:

    Ja, to dolgočasno klasično kosilo sem imela v mislih. Čeprav ga je fajn jest vsake kvatre enkrat, pa takrat mora obvezno biti zraven hren po koroškem receptu.
    Mi smo znali nedeljo tudi ob sendvičih preživet, samo da smo se lahko ves dan potepali po zraku. Sem take “traparije” še Mojga navadila in smo povsem srečni.

  4. Špil says:

    offtopični medklic: maš ti v svoji zbirki kakšen “domači” recept za bograč? z vsemi malimi tajnami?

  5. Vale says:

    @Špil, dober bograč najdeš tukaj:
    http://www.kodmuse.com/?p=231

    Pa upam, da nisem prepozna🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s