Flammkuchen …

… po nemško oziroma tarte flambée po alzacijsko, ki sem ga prvič jedla nekoč v Colmarju, kjer ga ponujajo na tisoč in en način. Sama sem ga pripravila čisto klasično in bil je odličen, edino malo predebelo testo sem naredila, zatorej pozor pri valjanju.

Flamm

Flamm

Flamm, kot sem ga sama poimenovala, je sila lahko pripraviti, vse kar potrebujete za dva lačna je:

  • 175 g pšenične moke
  • 70 ml vode
  • pol paketka suhega kvasa ali 10 g svežega
  • 2 žlički olja
  • 50 g creme fraiche ali kisle smetane
  • 1 rumenjak
  • 1 žlico smetane za kuhanje
  • sol
  • muškatni orešček
  • polovico čebule
  • 100 g pršuta

V mlačno vodo vmešamo kvas in pustimo 10 min. Moko osolimo, dodamo vodo s kvasom, olje in vmešamo v gladko testo. Če se nam mudi, je dovolj, da testo počiva 50 minut, če se nam ne mudi, ga po eni uri vzhajanja (oziroma štirih urah, če ste vmes šli v najljubši lokal gledat kako Slovenci žgejo Litvance in vmes srečali še najljubše prijatole) damo  v hladilnik in počakamo do naslednjega dne (testo dajte v pomokano posodo ter pokrijte z alu folijo).

Testo pomokamo in ga kar na peki papirju razvaljamo na cca 2 do 3 mm debelino. Prešpikamo ga z vilicami po dolgem in počez. Zmešamo creme fraiche, rumenjak, smetano za kuhanje, malo soli in malo muškatnega oreščka ter s polovico zmesi namažemo testo. Čebulo narežemo na fine tanke rezine in postresemo po namazu, nato pa premažemo še s preostalo polovico zmesi. Denemo v prej ogreto pečico (220 stopinj) in pečemo 15 minut.

Vzamemo iz pečice ter obložimo s pršutom ter postrežemo.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Flammkuchen …

  1. Alain says:

    Sem prvo mislil, da si falila in dala fotko od pice🙂 Zanimivissima je ta jed! Bom enkrat namesto pizze ubodel. Prosim še en nasvet… katero pivo poleg (prosim na omejitev normalnemu zemljanu dostopnih piv)?

  2. Vale says:

    Ja, od pice se razlikuje, da nima paradižnikove omake in sira, pa tudi testo je treba res čisto na tanko razvaljati v pravokotnik, ne v krog. V Alzaciji dobiš serviranega na lesenem pladnju.

    Kar se piva tiče, priporočam kaj češkega npr. Bernard ali pa Budweiser (pa ne American Bud, da ne bo pomote, ampak češki Budějovický Budvar). Oba lahko kupiš pri nas.

  3. Alain says:

    Tnx! še posebaj za razlago v oklepajih… verjemi, je bila potrebna😉

  4. emetadindon says:

    Šmenta, še več bo treba kuhat😀 . Joj, morda pa Moj to za pizzo zamenja – misliš, da je možno? Ti bom do konca življenja hvaležna🙂

  5. Vale says:

    Emeta, “moj” bi lahko jedel pizzo vsak dan, pa mu je bil Flamm blazno všeč. Kljub vsemu, si je dal gor še malo kečapa🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s