(V)lagano …

… je minila druga četrtina dopusta, ki sem ga preživela na Koroškem. Daleč stran od moderne tehnologije (beri interneta), v ležernosti vsakodnevnega kuhanja, obiska starih prijateljic ter štrikanja in kvačkanja “Šavalov, narokavic in kap” za sezono jesen/zima 2009/2010. Kot zvesta koruznica, sem si vzela enega od dopoldnevov in popoldnevov tudi za pripravo hmm, kako bi temu rekli? Ajvar ni, je več kot samo pečena paprika … nekaj pač, kar nam je všeč in radi jemo kot prilogo k mesu ali omletam.

Vloženo

Vloženo

Potrebujete:

  • 10 kg rdeče paprike
  • 3 kg bele čebule
  • 5 kg fino zrelega paradižnika
  • olje, kis, sol
  • za vse, ki imate radi vroče, polovičko pekoče paprike

Žal vam ne morem postreči z natančnimi količinami olja in kisa, ker sem mastila in kisala po občutku, predvsem pa po okusu, kakor tudi solila.

Priprave

Priprave

Paprike najprej lepo popečite v pekaču. Ko so že tako osmojene, da ste prepričani, da ste jih zažgali, jih zavijte v alu folijo, počakajte, da se ohladijo ter olupite. Če vam gre semenje na živce in ga nikakor ne prebavljate, ker vas je strah, da se vam bodo pri tem zaredile nove v trebuhu (paprike) oziroma imate za neprebavljanje kakšne druge opravičljive razloge, jih pač še očistite.

Paradižnike vrzite v vrelo vodo, počakajte, da jim postane fino vroče in se pričnejo slačiti, do nazga pa jim le pomagajte ter jih olupite.

Čebule ne rabite ne pečt, ne postavljat v vrelo vodo, samo olupite jo. Nato jo naseckajte čim bolj na tanke rezine, pri čemer pomaga kakovosten oster nož. Paradižnike naseckajte na kockice, paprike pa na centimetrske trakce.

V dovolj veliko posodo oziroma dve, če nimate ene, lahko pa tudi tri, štiri, več pa je že sila neprikladno, nalijte olje (če imate oljčno toliko boljše) na katerem popražite čebulo do stopnje, da ovene in malo porumeni. Mešajte in pazite, da se na zasmodi. Nato dodajte paradižnik in papriko, osolite, dodajte narezano pekočo papriko (ako ste za vroče) in kis ter na zmernem ognju ob stalnem mešanju brbotajte eno uro. Počakajte, da se vse skupaj ohladi ter nadevajte v kozarce za vlaganja.

Zgornja količina paše točno v 13 litirskih kozarcev, kar je eden preveč za v štiri v vrsto.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to (V)lagano …

  1. kameleonka pravi:

    To res ne izgleda, da niso vsi lepo po štiri v vrsti. mislim da moraš enega oddati. 😉

  2. Vale pravi:

    Kakopak, še testiraš ga lahko pred oddajo 🙂

  3. Kameleonka pravi:

    No, to je pa privilegij, ki ga nima vsak! 🙂

Komentiraj