Pikni kruh …

… vreme se je ustalilo in ravno pravšnji čas je za piknik. Ampak hudič je, če se pojavita dva resnična kuholjubca in mojstra žara, prostor pa je samo za enega. Pa se je moška polovica kuholjubca takoj podkupila z odličnim krompirjem z jagnjetino izpod sača, zato sva se, medtem, ko sem se mastila z rebrci in natikala mlad krompir, dogovorila, da bo on pripravil in spekel meso, moja malenkost pa kruh.

Izpod sača

Izpod sača

Rebrca

Rebrca

… in še preden so nekateri pričeli z uživancijo v vodnih športih in sva jih s žarmojstrom opazovala s terase, je moja malenkost ob šestih zvečer prejšnjega dne zamesila prvič, ob pol osmih zjutraj piknikovega dne prvič in ob desetih še drugič.

smucarji

smucarji

Bilo nas je namreč okoli 20, kar preračunano znese 4 kg kruha, ki se je, kot rečeno, mesil po naslednjem vrstnem redu:

  1. Navaden bel kruh:
    V moko zdrobimo 4 dag kvasa, prilijemo 5 dcl mlačne vode in pustimo vzhajati 10 minut. Dodamo dve žlički soli, 1 dcl oljčnega olja, žličko sladkorja in zamesimo srednje gosto testo. Pustimo, da dvakrat vzhaja, položimo v tortni model, pustimo, da še enkrat vzhaja, zarežemo po površini z nožem mrežo ter pečemo v prej ogreti pečici na 200 stopinjah 40 do 45 minut. Med peko damo v pečico lonček vode ali pa z razpršilko med peko večkrat poškropimo pečico, kar bo dalo kruhu lepo hrustljavo skorjico.
  2. Maslen kruh s feto, brez čebule:
    Za recept glej tukajlele >>
    ki sem ga tokrat oblikovala v lične hlebčke in so se izvrstno podali k aviaciji in čevapčičem.

    Feta hlebčki

    Feta hlebčki

  3. Ocvirkovko:
    Zmešamo pol kilograma bele moke tip 500 in pol kilograma polnozrnate moke. Prilijemo cca 5 dcl mlačne vode, v katero zdrobimo 4 dag kvasa in pustimo vzhajati 10 min. Dodamo štiri velike žlice koroških ocvirkov, eno žlico svinjske masti ter eno žlico sesekljanega zelenja mlade čebule. Zamesimo v srednje gosto testo in vzhajamo enkrat. Pečemo v prej ogreti pečici na 200 stopinjah 3o minut in zadnjih 10 do 15 minut na 180 stopinjah.

    ocvirkovka

    ocvirkovka

Medem žarmojster pripravi maso za čevapčiče, marinira aviacijo, svinjska rebrca in kotlete, pripravi bučke in paprike ter se vmes odžeja z zasluženim pivom. Za posladek nazdravi skupaj s kruhovsko mojstrico z domačimi borovničkami in višnjami, nakar skupno z druščino ugotovijo, da bo zadevo treba nujno ponoviti.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pikni kruh …

  1. salvia says:

    mmm. tega s feto sem že pred časom odkrila med tvojimi recepti in že takrat sem cedila sline. zdaj ga bo pa res treba sprobat.

  2. Vale says:

    Salvia, za poletne užitke je odličen …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s