Polentata …

… polente nekako nikoli nisem marala. Doma sem jo ponavadi dobila servirano z golažem in ko sem jo zobala se je kar kotalila in grmadila v ustih in ni in ni šla dol. Druga različica je bila zabeljena z ocvirki in prelita z vročim mlekom. Ta mi je bila ljubša, ampak ne ljuba, da o tisti preliti z belo kavo niti ne govorim, ker bi zlahka napisala Skodelico kave drugi del …

… s selitvijo na Primorsko se moj okus do polente ni kaj prida izboljšal. Še vedno pretežno servirana z golažem (enkrat celo s kalamari), se je grmadila in kotalila po vseh kotičkih ustne votline in šla na živce …

… do, do srečanja z Davotom. Davo namreč ne samo, da ima veliko izbiro piva, ima tudi mamo, ki spretno vrti kuhalnico v roki in izpod nje prikuha najboljše dobrote, kar si jih človek lahko zamisli. In ravno polenta od mame Davo je bila tista, ko sem prvič rekla: “Ups, polenta je lahko dobra. Mama Davo, jaz bi še.” In sem dobila še. Polente in klobasic …

Polenta s klobasami

Polenta s klobasami

… ampak tale na sliki je potem po navdihu mame Davo nastala v kuhinji coprnice Vale … … sem se sprehajala zadnjič zopet med založenimi policami italijanske štacune in pregledovala kaj od mesa bi djala v voziček, ko so se mi pred oči naslikali kosi sočnih italijanskih salam, ki jih naši smešni sosedje radi (pa ne vem zakaj) raztrančirajo na manjše kose ali pa jih kar olupijo oziroma izstisnejo fulo in potem samo njo pečejo. Takle majo in takle sem potem naredila pri nas …

Raztrančirane klobasice

Raztrančirane klobasice

Za raztraničrane klobasice s poletno za dve osebi potrebujemo:

  • komplet raztrančiranih klobasic
  • 1 dcl polente
  • 3 dcl vode
  • 100 g naribanega Grana Padano
  • žličko, dve oljčnega olja

In si najprej rečemo: ” Če zna mama Davo narediti dobro polento, jo bomo tudi mi.” In zavremo vodo, ki smo jo osolili in ji dodali žličko oljčnega olja ter vanjo vkuhamo polento. Mešamo, mešamo, mešamo in nekje na dveh minutah in pol mešanja dodamo še naribano Grana Padano. Mešamo še dve minuti in pol ter odstavimo na rob.

Odpakiramo raztrančirane klobasice ter jih v ponvi na žlički olja fino popečemo z obeh strani. Najprej je stvar okusa in aranžerske žilice ter seveda praznih oziroma lačnih želodčkov. Zraven se odlično prileže Münchner Weisse.

p.s. je rekel nekdo, da ga klobasice na polenti spominjajo na piz***, ampak ne na tiste morske

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Polentata …

  1. jackie4grace says:

    joj, vale, spet pizde; tole je pa že skoraj pornokuhinja …

  2. emetadindon says:

    Vale, moj nečak je nekoč ugotovil, da s parmezanom je pa res vse boljše🙂 . Bo nekaj na tem, a ne?

  3. Alla says:

    Poskusi enkrat v vodi za polento raztopit gorgonzolo.
    Okus polente je potem božanski.
    Če pa vmešaš v polento med kuhanjem še na koščke zrezano papriko (različne barve) in/ali paradižnik, pa dobi zadeva spet dovo dimenzijo. Tudi za pogledat🙂

  4. Vale says:

    @Jacki🙂
    @Emeta – vse ravno ne, sploh pa nič, če gre za parmezan iz vrečke🙂
    @Alla z gorgonzolo je odlična, sploh če nanjo potem daš še popečene jurčke🙂

  5. kameleonka says:

    Meni je polenta odlična jed. Včasih nanjo nagrmadim par rezin sira, da se lepo stopijo in dodam malček pesta. Božansko! Nikoli pa mi ni bilo jasno, kako jo lahko nekateri jedo prelito z belo kavo – cikorijo?!

  6. Vale says:

    Onka na Koroškem jo najprej zabelimo z ovcirki in potem prelijemo z belo kavo … to ti je šele kombinacija😦

  7. kameleonka says:

    Jaz bi potemtakem najprej popila kavo, čez pa pojedla palento z ocvirki. Sicer pa, kolikor se spomnim polente, kakršno mi je včasih za zajtrk kuhal dedi, so bili na vrhu ocvirki, okrog polente je pa nalil mleko. No, mi niso zastonj govorili: “Kako luštna je tale punčka, tako fajn MOČNA!”🙂

  8. emetadindon says:

    Vale, meni je naša koroška varianta odlična in jo vztrajno ponavljam. Brez rednih odmerkov žgankov z grumpam mi kr neki fali. No, pa ne sme bt bela kava, mleko mre bt, še najbolš je ksevo mleko😛 .

  9. Vale says:

    Kislo mleko in beli ali ajdovi žganci z grumpi, njami. Polenta oziroma rumeni žganci pa mi nikakor ne gredjo, sploh ne z belim kafetom …

  10. emetadindon says:

    Uh, ljubiteljica ajde, ena redkih… To ti je izbran okus!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s