Gobice, gobice, gobice …

… dobre so te gobice, dobre v božjo mater.

Sploh v omaki v sožitju s porom, ki jo lahko pripopate kamorkoli vam paše in se vam zljubi. Pri nas sem se “usmilila” Ključne podrobnosti, ki včasih prav vzdržno prenaša meni ljube vegetarijanske menije in mu zraven spekla pleskavice. Brez “usmiljenja” bi zraven jedla riž ali pire krompir.

Gobice dobre v božjo mater

Gobice dobre v božjo mater

Pleske vemo kako se pripravijo, vsaj tiste osnove. Mleto meso (pola mu, pola ojnk), sol, poper, stisnjen strok česna i mesi sine. Za take luštne okrogle si pomagamo z modelom za krofe, za take bolj abstraktne pa sta dovolj dve dlani. V vročo ponev z malo olja z njimi, malo po eni, malo po drugi strani in to je to. 

Za omakico V božjo mater pa rabimo:

1 žličko zeliščnega masla
1 srednje velik por
300g šampinjonov
1 Creme Fraiche (ali po domače kislo smetano)
Eno pikico naribanega muškatnega oreščka
Sol, poper
In za tiste, ki ljubite gosto, dve žlički jedilnega škroba

Por naseckamo in ga popražimo na stopljenem zeliščnem maslu. Gobice narežemo na tanke lističe, dodamo popraženemu poru, osolimo, popramo in dušimo dokler ne povre voda, ki so jo gobice v božjo mater spustile, nato pa jih, če nam je to všeč, drugače pač ne, malo popečemo. Dodamo smetano, jedilni škrob, če smo za gosto, drugače pač ne, in brbotamo v božjo mater 10 do 15 minut. Pet minut pred koncem dodamo pikico naribanega muškatnega oreščka. Če imamo pri roki svež peteršilj ali drobjak, ne škodi, da posujemo po vrhu še tega.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Gobice, gobice, gobice …

  1. Onkel PEPE says:

    Njamzi. Če bi pa namesto industrijskih šampinjonov človek not vrgel denimo lisičke, bi bilo pa u tri božje matere🙂

  2. Vale says:

    Res je Pepisimo. Da ne govorimo, kaj bi bilo, če bi dali sveže nabrane jurčke … u tri p*** b*** mat***🙂

  3. Ivan Grozni says:

    Ne potrebujem usmiljenja. Precej bolj prav bi prišlo recimo 1K €.

    Futer je bil pa dober; to potrjujem.

  4. emetadindon says:

    Ja, jurčki, ja ja ja ja ja jurčki ja!

  5. Onkel PEPE says:

    Jurčki so kolosalni v ričoti (to je neke vrste rižota, samo da namesto riža uporabiš ješprenj).

    Mušnice pa prbijejo ko strela😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s