Poslednje kolo v Kikindi …

… ker čez slab mesec dni odhajam iz ustanove v kateri sem preživela šest let, sem minuli vikend še zadnjič zaplesala kolo v predragi naši Kikindi.

Kolo

Kolo

Kikinda je mesto, ki ima bogato zgodovino. Tam je svojčas kolovratila Marija Terezija in pustila svoj pečat v arhitekturi starega mestnega jedra. Kikinda je namreč bila v njenem času veliko ekonomsko in politično središče.

Korzo

Korzo

Pri tem ne pozabimo, da je pred Marijo Terezo tam haral tudi Sigismund, takratnji madžarski kralj, ki je Kikindo tudi poimenoval. Kakopak v njegovem času (1432) to ni bila Kikinda, temveč Kokenyd.

Kikinda se ponaša s širnimi polji, v času bivše Jugoslavije pa je bila tudi turistična točka lovcev. Baje so največ streljali na fazane, zajce in srnjad.

Meni je bila vedno všeč zaradi odličnega pečenja, ki ga ponujajo z žara v obliki pleskavic, zrezkov, vešalic, pečenih paprik, ipd.

Mozaik

Mozaik

Letošnji jubilej, ki je bil razlog, da smo romali dol, se je kulinarično hotel izkazati s slow foodom, ki pa je po velikosti porciji bolj spominjal na leskovački voz, kot na slow food. Zadeva je bila namreč sledeča:

Začeli so s tremi predjedmi. Na prvem krožniku se je nahajal koruzni mafin, košček pršuta z ananasom, dve predebili rezini mladega sira in žlica kajmaka. Na drugem krožniku so bili neki čudni mini sendviči v okusu katerih je prevladovala skuta, aranžma pa je bila rožica narisana s kečapom. Na tretjem krožniku je bila svinjska rolica polnjena z mladim sirom, zavita v slanino in položena ob pečeno papriko.

Sledile so tri glavne jedi in že pri prvi sem ugotovila, da naslednji dve mojega želodca ne bosta učakali, ker je bilo enostavno vsega preveč. Razkuhani njoki z premastnim divjačinskim golažem so bili dovolj.

Golaž

Golaž

Makov zavitek in torto iz bučk sem gladko preskočila in se raje posvetila dunji, ki je lajšala vse, kar je bilo tisti dan zloženo v želodec. Na koncu sem kalorije porabila pri Užičkem kolu, ki je bilo tako intenzivno, da so iz ušes popadali tudi uhani, ki smo jih na koncu našli.

Yugič

Yugič

Še info za tiste, ki vas bo pot morda kdaj peljala po Vojvodini. Res lepi apartmaji za ugodno ceno v Kikindi se nahajajo v Siesti ali v Cafe Cafe-ju, najboljše pleske pa dobite v centru mesta pri Kuvarju Milanu.

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično, ... popotniško and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to Poslednje kolo v Kikindi …

 1. Fire pravi:

  Lačen sem!

 2. Onkel PEPE pravi:

  Še sreča, da si plesala kolo v Kikindi. V Parizu bi plesala tango in mogoče bi ti Marlon Branko rekel: “Get the butter!”

 3. Vale pravi:

  Pepesan, ko sem bila prvič v Kikindi, davnega leta nevemvečkaterega, sem skoraj plesala tango. Plesalec se je zadnji trenutek odločil, da menja tango za polko in potem sva skakljali v ritmih “Na Roblek bom odšel” … Ni bil Marlon Brando, je pa imel dosli masla na glavi 😛

 4. Luka pravi:

  Hudo : >

 5. Maxxi pravi:

  Prvi del prvega stavka je pa nov ?!?!?! NIč ne poveš maxxi-ci 😉

 6. Vale pravi:

  @Maxxi beri in glej prejšnji post. Se ti ne zdi, da bova soseda?

 7. maxxi pravi:

  … ok. gledam in gledam! Približno mi je jasno kje je, sam čist točno ne! No vsaj kraji so kao lepi! Od septebra dalje seveda 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s