Špageti s sirom in gorčico …

V našem hladilniku lahko trenutno najdete en kup kozarčkov, v katerih se nahaja raznosortna gorčica iz Francije, Belgije in Češke (za slednjo še ne vemo, če bo uporabna, ker smo po dveh dneh ugotovili, da je ni v hladilniku, danes zjutraj pa smo jo našli zloženo v pivski kleti med flašami češkega piva). Vsaka ima svojstven okus, vsekakor pa so vse boljše od našega zenfa in zelo uporabne kot začimba pri kuhanju in ne samo kot dodatek k hrenovkam ali mogoče še kot dodatek k marinadi.

Gent mustard

Gent mustard

Vsekakor je zmagovalka med vsemi belgijska, ki izvira iz Napoleonovih časov in je narejena iz 27. semen (19 rjavih in 8 belih). Domačini jo naraje servirajo poleg sira, namazano na kruhu obloženim z zajčim mesom ali šunko ter kot začimbo oziroma dodatek v golažu.

Sama sem jo včeraj uporabila v sirovi omaki za testenine. Sliši se morda čudno, bilo pa je izvrstno.

V ponvi sem raztopila žličko zeliščnega masla, ki sem mu dodala na kocke narezan camembert (5 dag, naturlich belgijski), na kocke narezan edamec (5 dag), nariban parmezan (3 dag)* ter lonček kisle smetane (lahko dodate tudi sladko, če vam je ljubša). Ko je vse skupaj zabrbotalo (pazite, da ne vre pri preveliki vročini) sem dodala dve žlički belgijske gorčice, na koncu pa začinila še s ščepcem timijana in majarona. V vse skupaj sem brbotala 8 min, nato pa vmešala špagete nr. 5.

S prstom pomazano. Res, res.

*mere v dag so približne - od oka, ker v bistvu nikoli ne tehtam.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Špageti s sirom in gorčico …

  1. Zanimivo, še nikoli nisem slišala za špagete z gorčico. Moram povedati sestri, ki ima rada gorčico. Kako pa bi bilo, če bi dodala naš navaden zemf? Ali ima tvoja belgijska tako drugačen okus, da z navadno ne bi bilo tako dobro?

  2. Vale says:

    Nop, naše ne priporočam, ker bi po moje bil okus čuden. Lahko pa poskusi s francosko dijon. Ta bi znala narediti približek.

  3. SkySAM69 says:

    …. ali pa morda z rahlo prepraženimi gorčičnimi semeni.

  4. Vale says:

    SkySam69 ampak res rahlo, da ne zagreni preveč, ampak dvomim, da bi bil rezultat podoben …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s