Kulinarični Gent …

Gent ni samo skrit zgodovinski in arhitekturni biser temveč tudi kulinarični biser, saj se lahko pohvali z restavracijami, ki vam nudijo odlične flamske jedi. Zanimivo je, da so le-te odprte ponavadi šele od 18.00 ure dalje, kakšna od njih pa tudi med 12.00 in 14.00 ter da najboljših seveda v turističnih vodičih ne boste našli, ampak zanje povprašajte domačine.

Ghent Stew

Ghent Stew

Pri tem naj poudarim, da so Belgijci zelo ješč narod, saj so porcije abnormalne (beri – ena porcija je dovolj za dva zelo lačna), pri večini jedi pa vam kot prilogo postrežejo z njihovim pečenim krompirčkom (friten), ki sva ga dobila tudi poleg pivskega golaža (kuhan je z dodatkom piva Goulden Draak) v pivnici Stropke.*

Friten je tudi primerna hrana za filanje lažnih lukenj v želodcu oziroma v popoldanskem času, ko je večina restavracij zaprtih. Res je odličen. Najboljšega najdeta v Gentu na vogalu Fish Marketa, pa tudi v Meat Hall-u, kjer si zraven lahko privoščite še kakšno klobaso. **

Friten

Friten

Ljubitelji školjk ne boste razočarani, saj le-te nudijo v vsaki restavraciji. Njihova cena se giblje od 14€ dalje za 1,5 kg po glavi, vendar jih sama, kot že rečeno, zopet nisem poskusila, ker nisem ljubitelj morskega drobovja in me v tistih velikih črnih loncih nikakor ne prepričajo.

Sem si pa privoščila jagnjetino, ki je prav tako specialiteta flamske kuhinje. Gratinirano v paradižnikovi omaki z bučkami, medtem pa je Ključna podrobnost rezal ravno prav zapečen poprov steak. Odlična hrana v odličnem domačem vzdušju, brez nadležnih turistov, v restavraciji Eetkaffee De Lieve. ***

Gratinirana ofčica

Gratinirana ofčica

Zelo turističnemu tipu človeka toplo priporočam restavracijo Amadeus.**** Če v prvi, ki se nahaja v okolišu Paterhol, ne boste dobili prostora za mizo, se lahko odpravite v drugo, ki se nahaja v okolici katedrale. Restavracija tipa “all you can eat” slovi po pečenih rebrcih. Natlačijo te za premajhne mize oziroma na premajhne stole in potem se lahko mastiš z rebrci oziroma jih glodaš po mili volji.

Rebrca pri Amadeusu

Rebrca pri Amadeusu

Sama sva bila prvi dan tako sestradana, da sva po treh neuspešnih poskusih pristala ravno tu. Na koncu sva žalostno ugotovila, da bi se lahko potrudila še malo in našla kaj boljšega, saj glodanje pečenih kosti, mariniranih v barbikju omaki ni najin omiljeni šport, sploh, če zraven ni niti rezine kruha.

Želodec sva si pogrela v Soup baru*****, ki jih je v Gentu kar nekaj. Večina ima na izbiro paradižnikovo juho, juho iz zelene in radičevo juho z različnimi dodatki (beri mesne kroglice, kruhove kocke, rezanci). Priporočam paradižnikovo, ki ima še največ okusa.

Soup bar

Soup bar

Tole telegrafsko kulinarično poročilo pa ni nobena referenca za gurmane, ki bodo morda pohajali po Gentu. Mesto namreč premore resnično ogromno restavracij, ki vam poleg flamske kuhinje nudijo še predvsem francosko, italijansko, turško in indijsko. Specialiteta Genta je tudi njihova juha, imenovana waterzooi, strežejo pa jo v ribji in piščančji različici. Sama je nisem poskusila, saj me je premamil Ghent Stew, nato pa smo morali že proti Sloveniji. Pa drugič.

*Cena 16 € po glavi (pijača, beri pivo, vključeno)
**Cena 4,5 € (krompirček in klobasa)
***Cena 18 € po glavi (pijača, beri pivo, vključeno)
****Cena 17 € po glavi (pijača, beri pivo, čeprav imajo baje izvrstno vino, vključena)
*****Cena 3 € po glavi (brez pijače)
Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično, ... popotniško and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kulinarični Gent …

  1. Luka pravi:

    Njam … .samo škoda, ki stane tolko….. skoraj en dan dela.

  2. Vale pravi:

    Za njih ni ravno drago …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s