Pastirska …

“Pastirica žgance kuha,
notri pade ena muha,
pa prav pastir, juhej juhej,
takšne žgance kar sama jej.”
(slovenska narodna)

pastirska pita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pa smo raje spekli pastirsko pito, po domače znano kot shepherd´s pie oziroma cottage pie, ker je baje prava shepherd´s pie iz ovčjega mesa, kar pa naša ni bila in vse ostalo naj bi bilo cottage pie. Kakorkoli sestavili smo jo iz:

30 dag mletega mesa (pol kravice, pol pujska)
1/2 rdeče paprike
1 čebule
1 korenčka
Zajetnega ščepca popra
4 večjih kuhanih krompirjev
Sira
Žlice zeliščnega masla
Dveh žlic kisle smetane
Strok česna

Takole gre po pastirsko. Krompir olupite, narežete na rezine in ga skuhate v osoljeni vodi. Medtem, ko kuhate krompir naseckate vso zelenjavo. Najprej opražite čebulo, dodate papriko in korenček, še malo podenstate ter dodate meso. Pražite dokler se meso lepo ne loči in malo zapeče, vmes pa še izdatno poprate, če imate radi začinjene zadeve, drugače pač manj zajetno ali sploh ne. Na koncu vmešate stisnjen česnov strok. Ko je krompir kuhan odlijete vodo, dodate maslo in kislo smetano ter pripravite pire. V naoljen pekač (sama sem ga namazala kar z zeliščnim maslom) položite mesno mešanico, čez porazdelite lističe sira (to je moja receptura, v originalu tega ni) in čez to lepo še pire krompir. Vtaknete v prej ogreto pečico na 200 stopinj ter pečete dokler krompir ne dobi lepo rjave skorjice (odvisno koliko hrustljavega hočete, naš je bil srednje hrustljav).

pastirska pita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zraven se odlično prileže ale.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Pastirska …

  1. M&M says:

    tole je pa entolk dobr!

  2. Vale says:

    Res je M@M. Naravnost fantastična zadeva🙂

  3. Alain says:

    po Napotu pa še ti z enim receptom, ki je “moram ga narediti”. Čez vikend se spravim delat tudi ta šeprdspaj in raportiram🙂

  4. Alain says:

    no ja… ni uspelo ta vikend… vsekakor pa poročam, ko pride na vrsto🙂

  5. Pingback: Ajm bak in pire redkve … « Ukročena trmoglavka …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s