BUhTLI …

Zanimivi odgovori pri kulinaričnem cotojeju so privedli do pravilnega odgovora. Tale šment ni nič drugega kot priprava za gnetenje testa, ki izvira iz Danske in ji pravijo tudi Dough Whisk, več o njej pa lahko najdete na tejle strani.*

In ker govorimo o mesenju testa, je prav, da tudi kaj zamesimo.

Nisem kaj prida od peke sladkih zadev. V prvi vrsti zato, ker nisem ljubitelj le-teh, v drugi vrsti pa zato, ker se je potrebno držati meric, torej improviziranje ne pride v poštev. Včasih pa mi le pade sladkor in tako mi je tudi v nedeljo, zato je iz kuhinje zadišalo po buhtljih/buhteljnih/buhtlih/butlih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naša družina je sestavljena iz dveh članov, zato je bila mešanica prirejena na manjšo količino, ki jo po potrebi pomnožite s številom vaših družinskih članov:

25 dag gladke moke
Žlika suhega kvasa ali 2 dag svežega
6 dag rjavega sladkorja
4 dag stopljenega masla
cca 0,75 dcl toplega mleka
ščepec soli
1 jajce
Marelično marmelado

V moko naredimo jamico v katero zlijemo polovico mlačnega mleka, ki mu dodamo kvas. Pustimo vzhajati 10 minut, dodamo preostanek mleka, jajce in sladkor ter začnemo z gnetenjem (sama za gnetenje uporabljam kar kruhomat, program “testo”) ter počasi dodamo še sol in maslo. Zagnetemo v mehko testo, ki pa se ne sme prijemati na posodo. Vzhajamo dvakrat.

Testo razvaljamo centimeter debelo, ga razrežemo na kvadratke (sama ne maram velikih buhteljev, v katerih se marmelada izgubi, zato delam majhne cca 6×6 cm), na vsak kvadratek damo pol žličke marmelade, stisnemo robove po diagonali, oblikujemo v kroglice ter jih zlagamo v namaščen pekač s stisnjenimi robovi navzdol. Vsako kroglico še premažemo z oljem.

null

Moje kroglice so bile neenake, ker ne maram enakosti …

null

Ko imamo buhtlje zložene v pekaču jih pustimo še cca 15 minut vzhajati. Pečemo v prej ogreti pečici na 180 stopinjah 25 do 35 minut, odvisno kako velike smo naredili.

* Mojca bo za nagrado prejela, kot rečeno, mini kulinarični paketek v sestavi
mešanice začimb in curry-a za pripravo zelenjave ali mesa po indijsko.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to BUhTLI …

  1. Lukc says:

    Mmmm … videt je slastno, moram ti pa se z enim razlogom cestitat … videt je, da si mi posredovala najvec linkov doslej ta mesec!😀

  2. vale says:

    @Luka super. Za Hamsterje vse🙂

  3. klimbra says:

    Jest bi to jeduuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  4. Vale says:

    @Klimbra naredi si jih, samo drži se recepta kot piše, da ne boš imel potem spet kakšnega hladnega orožja namesto rahlih buhtlov🙂

  5. sekundek says:

    Precej podoben recept, kot ga tudi sam uporabljam. Na izi in super za zajtrk. http://blog.gruber.si/2007/12/09/buhteljni/

  6. Preveč says:

    ooo, preveč mleka(0,75l) za 25 dkg moke, mnogo preveč

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s