Buča za bučo …

Danes me je že zjutraj bolela buča, doma pa so me v hladilniku čakale polnjene bučke, da jih pripravim v paradižnikovi omaki. Lahko bi rekla, da je buča pomagala buči, ker me je po kosilu, ko sem pojedla bučo, buča nehala boleti. Torej buča je dobra za bučo, sploh polnjena v paradižnikovi omaki …

To jed lahko pripravite “na pol” en dan prej ter jo potem naslednji dan samo še spečete v pečici.

Za dva ješča potrebujete:

2 okrogli bučki (pojma nimam kako se jim strokovno reče)
20 dag mletega mesa
3 mlade čebule
2 papriki
1 jajce
10 dag drobtin
žličko mlete rdeče paprike
nekaj paradižnikov
paradižnikovo omako
2 žlički rjavega sladkorja
origano
sol, poper

Bučki operemo, jima vzamemo skalpel (odrežemo zgornji del) ter ju s čajno žličko previdno izdolbemo. Izdolbeno vsebino hranimo za kasneje. Na oljčnem olju prepražimo narezano mlado čebulo, ko postekleni ji dodamo narezano svežo papriko,žličko mlete ter še malo popražimo. Dodamo mleto meso in dušimo cca 15 minut. Pustimo, da se ohladi, nato vmešamo še jajce in 10 dag drobtin.

Z mesno mešanico napolnimo bučke. V ognjevarno posodo denemo izdobleno vsebino, nanjo položimo polnjeni bučki in če bomo nadaljevali naslednji dan, shranimo v hladilniku.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj in vanjo za 10 min vstavimo bučke kot smo jih pripravili. Nato jih vzamemo iz pečice ter osolimo osnovo, ki smo jo izdolbli ter zalijemo z 2 dcl jušne osnove. Pokrito pečemo 20 minut. Nato dodamo na koščke narezane sveže paradižnike, paradižnikovo omako, sladkor in baziliko. Premešamo in pečemo odkrito še 15 minut na 150 stopinjah. Če imamo radi zelo gosto omako, jo tik pred koncem zgostimo z jedilnim škrobom, drugače pa pustimo takšno kot je.

Zraven postrežemo pire krompir ali pa pomažemo s kruhom.

Vegetarijanci lahko meso nadomestite z gobicami, kuskusom ali rižem.

Tako polnjene bučke lahko pripravite tudi gratinirane, brez omake. Položite jih v malo namaščen pekač in pečete cca 20 do 30 minut na 190 stopinjah. Na koncu posujete z naribanim sirom in popečete samo iz zgornje strani.

Za ljubitelje sveže zelenjave priporočam nadev iz vsebine, ki ste jo izdolbli, zmešan s skuto, kislo smetano ter začinjenega s peterišljem ali šnitlohom. Tovrstne bučke se jedo surove. Če ste ljubitelji ribic, lahko dodate v nadev tudi vaše najljubše, ribe kakopak.

Če pa vam bučke niso všeč, lahko osnovo zamenjate s papriko, čebulo, melancani ali paradižnikom.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Buča za bučo …

  1. jackie4grace says:

    ti, Vale, jaz bi tebe imela kar doma … (to je fraza mojega Velikega Brata, ki jo uporablja takrat, ko mu je nekdo zelo všeč), meni pa je zelo všeč, da si znaš vzeti čas in skuhaš takole temeljito kosilo. res, pri nas doma bi te bili vsi zelo veseli🙂

  2. Ivan Grozni says:

    Mogoče bi Vale morala izdati kako amero-propagandno bukvo tipa “Samo pol ure na dan je dovolj – izboljšajte svoje kuharske sposobnosti in osebnostno rast!”. For onli najtin-najnti-najn ojros. :>

  3. vale says:

    @Jackie kuhanje je moja relaksacija in meditacija. Grozni se včasih kar zgrozi, ko me vidi celo zamišljeno med seckanjem zelenjave, mešanjem, gnetenjem, … drugače pa pridem, za kakšen dan skuhat, ampak dvomim, da bi ukrotila Malega in Velikega brata, po moj bi ona dva mene🙂

    @Grozni, za Američane bi bila takšna knjiga čisto preveč zdrava, ker vsebuje premalo džank fuda. Sicer pa lahko ti izdaš kakšno takšno bukvo na temo, hujšajmo s pivom😛

  4. kameleonka says:

    A če mi bučka ni všeč – lahko namesto nje uporabim lubenico?!🙂

  5. Vale says:

    @Onka lahko, samo vsebino tudi primerno zamenjaj, npr. s sladoledom in sadjem🙂
    Lahko jo filaš tudi z mesno mešanico, samo na lastno odgovornost😛

  6. Ivan Grozni says:

    Vale, predlagana publikacija bi bila za SLO trg, v stilu ameriških “23 korakov do boljše prodaje in sexa” priročnikov. :>

  7. kameleonka says:

    Aha, pa res. Všeč so mi takile recepti, ki se multiplicirajo v neskončnost.

  8. Vale says:

    @Kameleonka, po moje se lahko kar vsi. Odvisno od tega koliko je kdo ješč in “domišljav” (beri ima dosti domišljije). V končni fazi lahko tudi potico spečeš z mesnim nadevom (preverjeno). V Italiji pa najdeš na primer sladoled z okusom piva, ponekod tudi z okusom vampov, jetrc in podobno🙂

  9. Vale says:

    @Grozni, da nauš brez kosila danes ostal …

  10. Ivan Grozni says:

    Dokler imam kaj keša v denarnici, bo hrana (takšna ali drugačna) v prebavnem traktu :>

  11. Vale says:

    Kurtz pa emancipacija …

  12. jackie4grace says:

    ne se pričkat vidva; saj lahko skupaj izdata svoje “kulinarične in pivske nasvete”, ampak pazita na marketing; ko izdide Coprničin 1. del, seveda rečeta: “Ampak to še ni vse!”, tu je že neverjetni 2. del knjige, ki prvo dopolnjuje z nasveti najodličnejšega slovenskega strokovnjaka za pitje piva Ivana Groznega! Če knjigi naročite takoj, vam podariva čudovito, plastično žlico… To pa še ni vse, kmalu bo izšel 3. del … Če naročite celo zbirko, vam podariva še plastično vilico, in če bi želeli tudi plastičen nož, pokličite zdaj!”
    Res, premislita o svoji poslovni priložnosti🙂

  13. Vale says:

    Jackie zmenjeno, pod pogojem, da si ti najin manager. Dobiš procente od prodaje, pa še vse lahko poskusiš🙂

  14. jackie4grace says:

    Deal!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s