Ena spomladanska rižota …

… čeprav so temperature morja že kar poletne …

Dnevi se daljšajo, noči krajšajo, časa za aktivnosti v hiši pa je škoda, saj je lepše ob morju, sploh če je par sto metrov stran od votline, je treba kuhati bolj na hitro, vsekakor pa pri tem kakovost ne sme trpeti, upoštevši vso zelenjavo, ki se zdaj bohoti tako na vrtu kot po trgovinah.

… zatorej ena na poskok … rižota namreč. Zanjo pa potrebuje le in samo, poleg pol ure še:

1 papriko
1 korenček
2 mladi čebuli
1 strok česna
pest kuhanega graha
30 dag piščančjih prsi
1 dcl mešanice riža (divji, basmati, beli)
2 dcl jušne osnove
10 dag zeliščnega masla
sol
poper
žličko kardamoma (Ovca hvala)
žličko curry-a

Čebulo prepražimo na zeliščnem maslu, dodamo korenček, papriko, česen ter na koščke narezano meso ter pečemo, dokler ne dobi meso lepe rumene skorjice. Pri tem po potrebi zalivamo z vodo, da kaj ne zažgemo. Dodamo riž, posujemo s kardamomom in curry-em, solimo, dodamo jušno osnovo in med skrbnim mešanjem kuhamo, dokler osnova ne izpari. Nato še malo popečemo. Postrežemo.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Ena spomladanska rižota …

  1. Anja says:

    Blagor vam, ki to dejansko jeste. Že gledam težko to čudo na sliki, kaj šele, da bi to spravila po goltancu.

  2. Andreja says:

    Lep pozdrav.

    Prav ne morem se strinjat s predhodnim komentarjem. Tudi če se trudim.
    Ker mi ni očitno, zakaj bi kdo polnovreden in po sestavinah sodeč slasten obrok presodil za “čudo”.

    Razen če punca nima pojma o kuhanju in ji mama vse prinese k riti ter ne loči hrane v surovem stanju od pripravljene hrane, ki je “na vilico”.

    Super rižotka, pa še bolj efektna fotka, ni kaj!!

  3. Vale says:

    @Andreja, mislim, da je Anja izključno mesojedka in da v tem tiču grmi zajec ali nekaj takšnega. Lahko pa se potrudi in pobere ven meso🙂 Sem ji menda že enkrat povedala, da je treba imeti domišljija, pa gre vse …

  4. Andreja says:

    Aha! Ali pa imaš res potrpežljivega in predanega kuharja..🙂

  5. Anja says:

    @Andreja ne pametuj o razvajenih ritih, ker s tem kažeš kaj si sama.

    Sicer pa nisem izključno mesojedka, ampak ne maram pa, da je vse skupaj zmešano. In to na zgornji sliki pač ne zgleda okusno. Sem bla pa navdušena nad jedmi iz Češke (razen nad raco seveda).

  6. vale says:

    Saj pravim Anja, domišljije ti manjka. Lahko vse skupaj odmešaš in “zmešaš” po svoje🙂

    Kaj je pa z raco? Zaradi kanibalizma ali kako? :–)

  7. Anja says:

    Mah račka je lepa žival. Isto kot srne, konja, jagenčka, tud race ne bi mogla pojest.

    Sicer pa ne bi rekla, da mi manjka domišljije, ampak mi ti “zmešani” okusi niso dobri.🙂

  8. vale says:

    Tale delitev živali na lepoto in potem odvisnost od tega ali jih ješ mi je bila pri ljudeh vedno zanimiva. Podobno kot tisti vegetarjanci, ki jedo ribe, načeloma pa ne jedo mesa, ker so proti ubijanju živali. A piščanca pa ješ? Ker piščanček je kar luškan🙂 … no tudi pujsi in telički niso ravno grdi primerki živali.

  9. Anja says:

    Ma jaz bolj gledam na to kako bi mi bila ta žival simpatična v odrasli dobi (ko so mali, so vsi luškani). In od mesa jem samo kuro, purana, kravo in prašiča (ko so veliki, so vsi grdi). Aja, pa ribe.🙂

  10. Alain says:

    Hehe vidim, da imate lepotno tekmovanje živali. Jaz jem bolj ali manj vse…lepo, grdo, sadje, zelenjavo… važno da tekne. In to je bistvo. Če komu ni všeč, tudi prav… smo si različni. Je pa res potrebno “si malce upat” v kuhinji, če hočeš raznovrstne zadeve pripravljat.
    Drgač pa je recept kul…edin grah bi spustu…pa ne zaradi tega ker mi je lep🙂 tko k vem, da bi mi bolj sedlo brez zelenih kuglic. Kardamom… na što to liči?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s