Špageti brbotavčki …

… oziroma špageti malo drugače …

Kot že rečeno, pri nas riža nikoli ne kuhamo v vodi, zadnje čase pa se poslužujem tega načela tudi pri testeninah. Spodnji recept lahko uporabite tudi pri sirovi omaki ali kakšni drugi zelenjavni omaki, odvisno od vaše domišljija.

Sama največkrat uporabim paradižnikovo osnovo. Alora …

Za dve osebi potrebujemo:
2 stroka česna
3 dcl pasiranega paradižnika
1 korenček
2 žlički rjavega sladkorja
2/3 žličke soli
origano, baziliko, majaron, rožmarin, timijan
oljčno olje
20 dag špagetov

Česen naseckamo, korenček naribamo (kot jabolko). Na oljčnem olju pražimo korenček, ki smo mu dodali sladkor. Ko spusti malo vode in daje vtis, da bi se rad začel smodit, dodamo naseckan česen (če nimate težav z želodcem lahko česen tudi stisnete) in počakamo par sekund, da zadiši. V posodo vržemo še vse ostale začimbe, osolimo zalijemo s pasiranim paradižnikom ter pustimo, da rahlo brbota najmanj 20 minut. Zalijemo z decilitrom vode, nato pa vržemo v omako špagete (lahko tudi druge testenine, če so vam ljubše). Potrpežljivo počakamo, da se špageti omehčajo, jih zamešamo v omako, pokrijemo in pustimo, da res rahlo brbotajo. Vmes vsake toliko pogledamo, premešamo in po občutku dodamo malo vode (ampak ponavadi to ni potrebno, odvisno od pasiranega paradižnik). Tako brbotamo, mešamo in kuhamo cca 15 do 20 min, za tiste, ki ne marajo al dente tudi do pol ure. Špageti se namreč v omaki ne skuhajo tako hitro kot v vodi.

Postrežemo s parmezanom.

 

… kako veste, da brbotajo ravno dovolj? Če vam pri tem, ko odkrijete posodo, omaka šprica naokoli, potem brbota preveč …

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Špageti brbotavčki …

  1. sv3der says:

    uf, tole pa meni NO GO, špageti morajo biti v vodi, omaka absolutno ne zmešana v naprej z njimi. ajde mogoče karbonara.

  2. M&M says:

    v čem pa je pravzaprav fora? no, zakaj jih ne kuhaš v vodi?

  3. black says:

    Temule se reče… Absorption pasta. Testenine imajo tko ful več okusa. Sam mal tricky je zadet količino omake, da se omaka zgosti hkrati pa špageti skuhajo. Mislm da sm na enmu od starih blogov nakladal neki o tem. Za pobudo takrat sem mel tole:

    http://www.thepauperedchef.com/2007/08/risotto-style-p.html

    Nazadnje sm eno clo včeraj naredil, orecchiete s paradižnikom, kvinojo, kaprami in tuno. Orecchiete se kuhajo kaksnih 12 minut, kvinoja 15, ampak se kvinoja nc pocasnejs ne skuha tko da najprej orecchiete v omako za ene 5-10 minut, pol pol skodelice kvinoje, pa dolivat vodo po potrebi. Dodamo žlico kapr in ko je vse skuhano potem še eno konzervo tune in premešamo preden postrežemo. Zgleda mal freaky, ampak men je blo kul. Nisem slikal, je blo čist za lastno rabo, pa zgledal je bl tko, domače. Pa še neki podobnga sm jedu par dni prej :)…

  4. Vale says:

    M&M – ti je že Black odgovoril (Black hvala). Sicer jih ponavadi kuham v vodi, ker delam največkrat Napotove iz pečice🙂

    Vsaka priprava hrane ima svoj pomen in svojo foro. Stvari kuhane v vodi (riž, testenine, njoki, ipd.) imajo drugače okus kot kuhane v osnovi (beri omakah) in tudi način priprave je drugačen. Kot je že Black poudaril se je tega treba lotiti z veliko mero občutka, saj omaka ne sme biti ne pregosta, ne preredka, drugače je rezultat porazen. Pa še ena dobra stvar takšne priprave je – manj posode in manj packarije🙂. Drugače pa čisto stvar okusa.

  5. Vale says:

    Aja pa še nekaj. Pri domačih testeninah je treba biti pazljiv. No, odvisno kako jih delate. Pri mojih širokih rezancih je treba pazit, da jih ne skuham preveč, ker so zelo na tanko razvaljani …

  6. M&M says:

    o, hvala. obema. black, zdle pa se grem pasit na tvoj blog🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s