Jyří, Brno in najboljši knedliki …

Predgovor:
Gre za sedemdnevno popotovanje, ki ga je Ključna podrobnost zastavil v znamenju čeških pivovarn. Ker je bilo zastavljeno v znamenju čeških pivovarn in ker sva vnaprej vedela, da bova pivo ne samo testirala, ampak nekaj žlahtnih primerkov tudi kupila, sva se na pot odpravila z avtom. Naslednjič jo zagotovo ucvreva z motorji, saj so ceste po večini odlične, omejitev zelo malo (vsaj tistih naših stadardnih 60 na vsakem križišu in ovinku), pa še prometne niso, če ne potujete po avtocesti.
Glede na to, da Čehi dobro kuhajo, sem sama potovanje zastavila še iz kulinaričnega vidika. Turistični vidik v popisih ne bo kaj prida predstavljen, saj vse tovrstne info dobite na netu, če pa bo koga slučajno kaj posebej zanimalo, naj pošlje mail. 

Prva postojanka najinega popotovanja po Južni Češki, je bila Brno (Južna Moravska), vsem motoristom znano predvsem po tekmah v Moto GP-ju, ki se tam dogajajo vsak predzadnji vikend v Avgustu.

Sobo sva imela rezervirano v Pensionu Eugenie, ki ne predstavlja nekega luksuza, je pa čisto, predvsem pa simpatično, kar se je izkazalo že kar na vhodu, ko naju je namesto lastnika Jiří-ja pričakalo tole simpatično sporočilce:

Jiří je oddaljen iz centra Brna 5 minut vožnje s tramvajem oziroma 20 minut hoje. Na sploh ima cela Češka zelo urejen in poceni javni prevoz, saj vas dneva karta pride 4 € in velja za vse (tramvaji, busi, metro).

V Brnu sem jedla najboljše krompirjeve knedle v celih sedmih dnevih, kar je bilo po eni strani slabo, saj vsi nadaljni niso imeli konkurence in posledično niso bili dobri. Primorejo jih v Zeleni kočki v več variantah, sama pa sem bila navdušena na polnjenimi s slanino (bramborový knedlik plněný uzeninou)

 

Isto lahko rečem o zelju. Vse skupaj se je v ustih topilo pod težo izvrstnih okusov tako, da se je mojim brbončicam kar malo mešalo. Ker sva tam preživela dva dni in ker je bila njihova kuhinja res izvrstna, sem naročila tudi “svičkova na smetane“.

Gre za češko specialiteto, ki jo dobite povsod in jo je pač treba poskusit. Zraven seveda paše pivo, ampak, kot sem že omenila, o njem bo pisal pristojni za to, jaz naj samo povem, da je tudi to bilo odlično.

Naslednji dan sva jo ucvrla v Pegasa, kjer je priporočljivo, da si mizo rezervirate vnaprej, saj imajo skoraj vedno zasedeno. Ipak gre za eno najbolj znanih restavracij v mestu in kljub temu, da se takšnih masovk ponavadi izogibava, saj imava o njih svoje mnenje, nisva bila niti najmanj razočarana, pa tudi cenovno so prijetno presenetili. Od vsega so me najbolj navdušili krompirjevi kroketki, ki so bili ravno prav ocvrti, ravno prav veliki, ravn prav mehki in nemastni. Bili so tudi zelo zabavni, saj so ponavadi v prvem poskusu natikanja na vilico odfrčali neznano kam.

V Pegasu ni navdušila tradicionalna česnova juha, ki bo opisana v nadaljevanjih.

Iz Brna sva se odpeljala z busom tudi do bližnje vasi Žěbetín, kjer ponavadi kampirajo obiskovalci Moto GPja, vas pa je znana še po nečem drugem, ampak o tem … več … saj veste kdo …

 

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično, ... popotniško and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s