Polnjeni šampinjoni …

Že takoooooooooo dolgo nisem nič skuhala … pa sem vam pripravila za danes polnjene šampinjone s spomladanskimi zrezki. V soboto sva se namreč potepala po bella Trieste in nakupila kup sveže zelenjave, ki jo je bilo treba pripraviti na skrben in slasten način.

Poleg petih čim večjih šampinjonov rabite za filo še:

pol skodelice mešanega riža (basmati, navaden, divji)
1 manjšo čebulo
šopek petrišlja
5 gramov masla

Šampinjone očistite in izdolbete. Izdolbeno vsebino drobno naseckate. Prav tako naseckate čebulo, ki jo popražite na maslu do posteklenitve. Dodate naseckane šampinjone in dobro popečete. Na koncu primešate riž, osolite in počakate, da postekleni tudi riž. Zalijete s skodelico juhe ali pa vode, če juhe ni pri roki ter skuhate. Na koncu potresete z naseckanim peteršiljem. Izdolbene šampinjone osolite in počakate, da spustijo vodo ter jih obrište. Vsakega nafilate z mešanico riža. Postavite jih v pekač, ki ste ga pred tem namazali z maslom ter pečete v prej ogreti pečici na 200 stopinjah cca 15 do 20 minut (odvisno kakšno velikost šampinjonov ste dobili). Če vam vmes šampinjoni spustijo preveč vode, jo odlijte in pecite dalje.

Medtem, ko pečica cvre šampinjone se lotite svinjskih zrezkov, ki ste jih pred tem lepo osolili, potolkli, namazali s prerezanim strokom česna in povaljali v žlici gorčice. Denete jih v vročo ponev, v katero ste deli tudi žličko masla ter jih fino popečete najprej na eni, nato še na drugi strani. Naj se kar malo “prismodijo”. Nato jih zalijete s pol decilitra vode, zmanjšate temperaturo na srednjo ter pustite, da voda izpari. Obrnete še enkrat, nanje stistnete strok česna in na vsakega položite polovičko paradižnika češnjevca, poprate, ugasnete gretje, pokrijete in pustite cca 10 minut, da se paradižnik s česnom lepo zjoka in spari. Medtem položite na vsak polnjen šampinjon rezino sira in jih še malo pogratinirate (5 minut bo več kot dovolj).

Postrežete s svežim paradižnikom z baziliko in oljčnim oljem.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Polnjeni šampinjoni …

  1. Alain says:

    Gulp, mljask!

    Karkoli drugega bi izjavil, bi bila laž!

  2. Vale says:

    Sem pozabila pri pisanju poleg čebule pri rižu naseckat in prepražit še zeleno papriko🙂

  3. Alain says:

    Jaz sem pa po fotki sodeč mislil, da si pač uporabila mlado čebulo (kao stebli pa to)🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s