Kopenhagenske specialitete …

Kot sem že omenila, Kopenhagen je poln restavracij, kafičev in pivnic. Ne samo kvantitativno, ampak tudi kvalitativno. V njem najdete vse, pa če ste še ne vem kako izbirčna duša.

Začnimo pri fas foodih oziroma pri njihovih znamenitih hrenovkah (pølse), ki vam jih ponujajo na vsakem vogalu v za to namenjenih kioskih (cene na sliki so v DK => 1 € = 7,5 DK), ki si jih prodajalci pripeljejo na svoje vogalčke in trge vsako jutro. Sami si izberete kaj boste v hot dogu imeli ali pa se odločite za kakšnega od klasikov, ki jih nudijo. Kruh v katerem postrežejo hrenovko je odličen, hrenovka prav tako, vendar boste za premagovanje lakote morali pojesti kar dva. 

Danci imajo izredno dobro založene pekarne, ki poleg odličnega kruha ponujajo tudi odlično pecivo. Ne morete mimo, da ne bi kaj kupili, saj iz njih diši že na daleč. Pecivo (od 3 € dalje) imajo tudi v vseh kafičih, sladkajo pa se radi tudi s karameliziranimi mandlji in polnjenimi datlji, ki jih pražijo na ulici.

Danci, kot se za Skandinavce spodobi, obožujejo meat balls na tisoč in en način, kot tudi fast food v obliki tisoč in enega hamburgerja ali pa sendvičev. Imajo odlično šunko, pa tudi ostale mesnine v obliki salam in klobas so izjemnega okusa. Ogromno je tudi kitajskega fast fooda, kjer vam za 4 € napolnijo kartonasto škatlico s tremi izbranimi vrstami hrane.

Mi smo za dnevni obrok izbrali njihove tako imenova buffet restavracije (Butterfly), kje si lahko za 10 € na osebo do 16.00 ure oziroma za 13 € od 16. 00 ure dalje vzameš kar želiš in kolikokrat želiš. Izbira je velika in pestra. Sami smo izbrali restavracijo, ki je nudila kombinacijo turške, indijske in italijanske hrane. Na izbiro je bil pester solatni bar, štiri vrste pizz, sarmice, testenine, namazi, meat balls, školjke, lasagne in še kaj bi se našlo.

Vse restavracije, ne glede na cenovni razred, so urejene in sila simpatične. Vse imajo tudi teraso, saj so Skandinavci navejeni na nizke temperature in pri petih stopinjah vsi veselo obedujejo zunaj. Nas je mraz, kljub grelnikom na terasah, pregnal v notranjost.

Danska je prijazna, umirjena in simpatična dežela, prav tako njeni prebivalci.

Skål

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično, ... popotniško and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kopenhagenske specialitete …

  1. Ovca pravi:

    Joj, tele fotke njihovih slaščic… komaj požiram slino.

  2. Vale pravi:

    Pravi mojstri so, ni kaj. Ampak meni je pa bila najbolj všeč hotelska jetrna pašteta, ki so jo sami delali … res je bila odlična.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s