Danska skodelica k(r)ave …

Saj se spomnite Bralne značke in seznama knjig, ki smo ga prejeli vsako leto. Pisalo se je leto 1980, ko sem ravno začela požirati črke, soseda Helena pa je takrat že gulila šestošolske klopi. Skupaj sva radi zahajali v knjižnico in potem požirali mladinsko literaturo.

Odpujsava tako nekega dne v mestno knjižnico, Helena s seznamom čtiva za Bralno značko, ki ga je napisala v zvezek za slovenščino. Knjižničarka naju prijazno pobara (beri vpraša) kaj želiva in Helena vehementno pove: “Skodelico krave.”
“Kako prosim?” vpraša knjižničarka.
“Skodelico krave,” odvrne sosedova Helena.
“Punčka, ja kje pa si dobila ta naslov. Veš, takšne knjige pri nas ni.”
“Seveda je, saj jo imamo na seznamu za bralno značko,” pomoli Helena seznam, še vedno vehementno, pred nos knjižničarke.
Le-ta se nasmehne in razloži: “Veš punčka, to si pa narobe prepisala. Naslov knjige je Skodelica kave.”

No, na Danskem ti postrežjo pravo kavo v takšnem čudnem lončku, ki ga vidite na sliki. Ko jo dobiš na mizo počasi pritisneš pokrovček proti dnu, da izločiš “zos” oziroma usedline, potem pa si jo natočiš. Porcija zadošča za dobre tri kave, čeprav v primeru, da naročite dve “real black coffee” dobite dupliran lonček kave.

V Kopenhagnu pa večinoma dobite pravo italijansko kavo oziroma ti postrežejo s kapučinom ali latte macchiatom, ki si zasluži čisto desetko tako po okusu kot po količini kave ter kakovosti spenjenega mleka, da o umetniškem vtisu niti ne govorimo. Tale spodnji je iz Baresso coffee, ki ga najdete največkrat, saj gre za verigo “kavnic in čajnic”, ki poleg kave in čaja nudi tudi odlične slaščice.

Cena, kot sem že omenila, od 4 € dalje, ponekod tudi 6 €. Če jo vzmate kot “take away” (v plastičnem lončku) je za cel evro cenejša.

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično, ... popotniško and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s