Represija …

… uporaba prisilnih ukrepov, sredstev za odpravljanje, onemogočanje kake dejavnosti, kakega stanja – pravi SSKJ, jaz pa dodajam – nasilno poseganje v človekov osebni prostor, lahko tudi degradacija človeka …

V petek sva z Onko po prijetnem kramljanju v družbi prijetnih in po čveku na balkonu odpujsali na Metelkovo in ker se tam ni kaj prida dogajalo, sem predlagala, da greva na pivo v Orto …

Vstopiva skozi glavni vhod in želiva odpujsati do šanka, ko se pred naju vehementno postavi obritoglava gorila s prekrižanimi rokami in nama ukaže, da morava oddati garderobo. Ko mu razložim, da imam v jakni vse osebne dokumente, mobitel in denar, stvari, ki jih v primeru, da jakno slečem, nimam kam zatlačit in da me povrh vsega še zebe, še samo grdo pogleda in z glavo pokaže proti garderobi ter pove, da pač v nasprotnem primeru ne smem za šank niti v kadilnico.

Malce užaljeni greva za drugi šank, kjer dobiva pivo in se s kozarci v roki vehementno odpraviva proti izhodu, ker pač kajenje v zaprtih prostorih ni več dovoljeno, v kadilnico pa z jaknami, kot že rečeno, ne smeva. Pot nama prekriža druga obritoglava gorila s prekrižanimi rokami, malce večja od prve in pove, da s kozarci niti pod razno ne moreva ven. Pri tem zagledam za njegovim hrbtom en kupček plastičnih kozarcev za pivo in prijazno ga pobaram, če naju spusti ven, če si pretočiva pivo iz steklenih v plastične kozarce? Obritoglava gorila samo odkima in naju zelo jezno pogleda.

Še bolj užaljeni se gledava in ker se želiva umakniti gužvi, se odločiva, da bi šle v zgornji štuk, na balkon. Ne vem več ali je bila katere od prejšnjih obritoglavih goril s prekrižanimi rokami, niti ne vem zakaj sva zopet dobili prepoved, da odpujsava na balkon (ali sta bili krivi jakni, ki jih nisva hoteli sleči ali pa morda kozarci v rokah), skratka stali sva tam med obritoglavimi gorilami … pa ne jezni, ampak žalostni, da ne moreva v miru popiti tistega piva. Na koncu sva se postavili pred stopnice, ki vodijo na sekret in začuda nama tega nihče ni prepovedal. Vmes sva opazovali obritoglave gorile, ki so si natikale usnjene rokavice in panično skakale po stopnicah navzdol. Kaj so tam počele ne želim vedeti, ker je že sama misel na dogajanje povzročala še slabše občutke in še večjo žalost …

Iz Orta sva, kljub temu, da sva potem, ko sva srečali kolega (Fire hvala), spili še eno pijačo, odšli sila razočarani in žalostni nad vsem kar sva tam doživeli. Človek je očitno ponekod tretiran kot največja možna grožnja in namesto, da bi nas obritoglave gorile varovale (saj so menda zato tam ali ne?) nas ustrahujejo, ponižujejo in se s tem, ko so dobile v roke večerno oblast in jih je nekdo sprogramiral za preprečevanje nečesa, na grd način spravljajo nad vsakega, ki gre mimo. Vse skupaj spominja na ameriški način razmišljanja po 11. septembru, da so vsi, ki so malo bolj čokoladni, imajo brado in črne oči teroristi.

Pa ne mi govorit, da je to zaradi stvari, ki se dogajajo. Ker mi nihče ne bo govoril, da zaradi povečanega kriminala, morajo vse ljudi obravnavati enako. Nihče nima pravice, da mi bo ukazoval naj slečem jakno, če tega nočem. In ja, seveda, če me moti, kaj pa hodim tja, a ne? Ampak namesto tega vprašanja si raje zastavite vprašanje ali je tega res treba? Ali smo res postali tako nevarna družba, da je edina rešitev v represiji … da ne govorim o tem, da te slečejo samo zato, da ti še izpulijo iz žepa tisti en evro, ki ga moraš odšteti, če ubogaš gorilo oziroma želiš v kadilnico. Ko pogledaš koliko jaken je v njej, ti je jasno, da si lahko varnostne ukrepe nekam zataknejo. In do kje bi se morala sleči, če imam pod jakno še eno jakno?

Ogabno, res …
 

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... razmišljanja, ... škavace. Bookmark the permalink.

6 Responses to Represija …

 1. kamelonka pravi:

  Uh, hvala ker si tole napisala, meni se namreč sploh ni dalo.
  Najbolj bedno je to, da me je potem, ko sem končno oddala jakno v garderobo, malček zablo. Da ne omenjam, da v kadilnici prezračevanje sploh ni delovalo – očitno je vseeeno, če kadilci crknemo oz. se še dodatno zadimimo z dimom ostalih kadilcev.

  In potem ljudje za te petkove odisejade uporabljajo izraz “gremo žurat”! Kakšen žur je to, če se človek ne more sprostiti, ker vsak njegov korak spremljata dve sila pomembni gorili, vas vprašam?!
  Le kje so tisti čudoviti stari časi, ko je človek lahko pil pivo na prostem in ko mu ni nihče težil naj bo oblečen/slečen?!

 2. kamelonka pravi:

  Aja, še tole bi želela povedati: nisem čokoladna, nimam brade in temnih oči. Sem bolj arijska rasa. 🙂

 3. Vale pravi:

  Sem napisala, ker nikakor ne gre iz glave … predvsem to, kako je lahko človek naduvan, ko dobi oblast v roke in jo izkorišča ravno v nasprotne namene kot bi jo moral … sem se spomnila še ene zgodbe iz študentskih časov … napišem ob priliki … takrat se je gorila fizično spravila name in mi povzročila par modric …

 4. kamelonka pravi:

  Das experiment…

 5. Vale pravi:

  @Onka – ja, resnično in grozljivo.

 6. Fire pravi:

  Ni za kaj! Pa se vidimo še kdaj 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s