Kruh s kašo …

Je že tako, da je fajn, če ima človek za zajtrk sveži kruh, še sploh, če je to sobota ali nedelja. In ga tako pečemo. Tokrat smo zamesili hlebec s pšenično kašo, ki je ostala od medtedenskih zajtrkov. Malo smo ga posuli še s semenkami, da sta bila Ivan sit in Ofca cela.

Polkilski hlebček smo zamesili iz:

25 dag pšenične moke
25 dag polbele moke
2 žlici olja
2,5 dag kvasa
1 žlička soli
2 žlički sladkorja
12 dag pšenične kaše (kuhane kakopak)
3 dcl mlačne vode

Pri žlicah mislimo na običajne jušne žlice, pri žličkah pa na majhne čajne žličke. Alora … moko denemo v posodo v kateri bomo mesili. Iz mlačne vode in kvasa naredimo kvasec in pustimo cca 8 min, da se podvoji. Nato ga denemo k moki in rahlo premešamo. Dodamo še vse ostale sestavine in mesimo, mesimo, mesimo, mesimo, dokler ne dobimo takega fino, fino mehkega testa. Pazite, da ne bo pretrdo, ampak res fino mehko. Pustimo vzhajati enkrat, ga nežno potapkamo in pustimo vzahajti še enkrat. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Kruh obrnemo na pomokano delovno površino, oblikujemo sebi všečen hlebček, še malo vzhajamo, prerežemo na križ, s čopičem premažemo z vodo za hrustljavo skorjico in posujemo s semenkami. Pečemo 25 do 30 minut. Prvih 10 minut na 190 stopinjah, nato na 170 stopinjah. Pečenega zavijemo v krpo in počakamo, da se ohladi.

Potem pa mažemo nanj tunin namaz, ki smo ga pripravili iz ene konzerve tune, kolikor tune toliko margarine z olivami, ščepca soli in žličke kisle smetane (vse skupaj vržeš v skodelico in z vilicami fajn pretlačiš in premešaš).

Ali pa naredimo bruskete, ker se nam v hladilniku valja kuhana kranjska salama:

Ali pa jemo kar samega, ker je tako dober.

Pri tem si ne pojemo debilnega džingla iz Radia Koper: “Naj vzhaja kruh! Naj vzhaja kruh!”

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kruh s kašo …

  1. Alain says:

    Ok ..kruh me ni zanimal kaj preveč…zadnje dva meseca pa sem se opogumil in skoraj samo še lastni kruh cepamo. In kje zavraga sem našel recept za moj prvi samostojni kruh? Pri omiljeni coprnici seveda (tiste počene žemljice)! Vidim pa, da bom nadaljeval kar s tvojimi recepti za kruh. Naslednji je vsekakor ta. Tnx za inspiracije.
    Naj vzhaja kruh!

  2. Vale says:

    Alain hvala. Ampak moraš pa poskusit TELE. Meni so še vedno zmagovalke.

  3. M&M says:

    jaz še sploh nisem sama delala kruha. ko sem ugotovila da sinova puža nardi zelo pohvalen kruh, sem ji to veselo prepustila.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s