Pizza, ljubi kruhek in še kaj …

Goljatov Kruh rulz …

Za vse, ki radi pečete kruh, pa niste vedeli zakaj je kruh nabit, če ga spečete iz koruzne moke, zakaj ne vzhaja kot bi moral, zakaj popoka tam, kjer si tega ne želite, ipd, priporočam …

Skratka, jaz sem teorijo peke kruha v petek predelala po dolgem in počez in se čudila koliko stvari ne vem, potem pa se lotila mesenja za pizzo:

500g moke
20g kvasa
10g masla
0,05 dcl oljčnega olja (ena žlica)
2 dcl vode
0,5 dcl mleka
žlica soli

V mlačno vodo umešamo kvas in pustimo cca 8 min, da se količina podvoji. Kvasec primešamo k moki, dodamo ostale sestavine in mesimo, mesimo, mesimo … pustimo vzhajat prvič, da se količina testa podvoji. Premešamo, površino namažemo z oljem, pokrijemo s folijo za živila ter postavimo v hladilnik.

Zjutraj vstanemo in ugotovimo, da za pizzo ne potrebujemo toliko testa, zato za zajtrk spečemo iz takistega testa luštne mini hlebčke, ki smo jih pred tem namazali z vodo, da bo skorjica bolj hrustala. Dokler se pečica segreva na 210 stopinj, jih pustimo, da še malo vzhajajo, potem pa pečemo 15 do 20 minut. Na polovici temperaturo znižamo na 180 stopinj.

Postrežemo s šunko in zelenjavo, ki jo najdemo v hladilniku.

Iz polovice testa za kosilo spečemo pizzo. Testo z rokami lepo razvlečemo po pekaču. Pri tem si pomagamo z malo olja. Nato ga prebodemo z vilico, namažemo s paradižnikovo omako, posujemo origano, dodamo na kolobarje narezan por, nariban sir, šunko, nariban sir in salamo (na eno stran milansko, na drugo kranjsko, da bo Ivan sit in Ofca cela). Na svojo polovico dodamo še dva kupčka pesta genovese. Pečemo v prej ogreti pečici na 220 stopinjah 20 minut.

Ali moram pri tem poudarit, da zraven pijemo pivo? Ofce obvezno pšenično.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

6 Responses to Pizza, ljubi kruhek in še kaj …

  1. klimbra says:

    NJAMI……..na 36.potenco!!!!!!

  2. Pervy says:

    super zadeva, treba probat da vidim če zamenjam dosedanji recept. ampak kaj pa če nimaš časa čakat čez noč???? lahko namesto v hladilnik gre testo direkt v pečico????
    na pervy pico pa grejo pelati, šunka, salama, slanina, gobe, feferoni, olive, kapre in sir, v center pa malo pred koncem še jajca😉
    ostala zelenjava prepovedana!!!!

    zraven pa pijemo na 2 stopinji ohlajeno laško pivo, po možnosti iz stare flaše če jo še kje najdeš!

  3. vale says:

    @Pervy ne rabiš čakat, samo enkrat mora vredu vzhajat, drugače ti jo bo v pečici napihnilo in boš imel ful debelo testo.

  4. Ivan Grozni says:

    Pervy ne ga srat! Kaka čebula ful paše na pico, pa pive ne moreš na 2 stopinji pit, ampak so pilsnerji najboljši pri cca. 7-9 stopinj.

    Vidim, da se bom v kratkem moral kaj okoli oglasit :>

  5. Pervy says:

    OK OK ne panike delat, v resnici je tam okoli 6 stopinj samo vsi ki so navajeni gostilniških temperatur včasih pojamrajo da je pivo res mrzlo ampak paše😉
    lahko pa se oglasiš in sam daš strokovno mnenje o tempreaturi🙂

  6. Ivan Grozni says:

    Akceptirano! Samo termin je še neznanka:/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s