Žajbljevo pišče …

… v družbi cikorije (Klimbra, zate, ki ne veš kaj je to v nadaljevanju fotka cikorije) …

Cikorija spada med radičovke, zato ni za tiste, ki ne marate izrazito grenkobnega življa. S piščancem z žajbljem v smetanovi omaki pa se ta okus tudi malo izgubi.

Potrebujemo:
25 dag piščanca
2 dcl smetane za kuhanje
malo žajblja
ščepec provansalskih zelišč
0,5 dcl vina

Piščanca narežemo na majhne koščke, osolimo in zalijemo z vinom ter vržemo noter provansalska zelišča ter tam enih pet, šest, sedem listkov svežega žajblja. Pustimo najmanj dve uri, da se v hladilniku valja in druži z mešanico, kamor smo ga pahnili. Zatorej, hladilnik je primeren platz, da se ne razvnameta preveč.

Cikorijo operemo ter narežemo, vržemo v ponev, v kateri smo raztopili čajno žličko masla in malo podenstamo. Toliko, da uvene. Dodamo nastrgan korenček, osolimo, zalijemo z dvema žličkama vode in denstamo, dokler voda ne povre. Zalijemo s sokom limone in premešamo.

Piščanca vržemo v razgreto ponev, kamor smo pred tem vrgli žičko masla in ga dobro zapečemo. Pred tem poberemo iz njega žajbljeve listke, ker jih lahko zasmodimo in potem bo vse skupaj res grenko. Zalijemo z 2 dcl smetane za kuhanje, počakamo da zabrbota, dodamo še dve žlici naribanega svežega parmezana, premešamo in postrežemo.

Ker sem kupila piščančja prsa s kostmi, sem kosti vrgla v vodo, dodala zelenjavo ter skuhala juho. Meso, ki se je skuhalo v juhi sem naseckala na drobne koščke in ga mrzlega zamešala v gornjo mešanico cikorije, prav tako hladno, zalila še malo s sokom limone in dopoldan pomalicala s prepečencem.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

5 Responses to Žajbljevo pišče …

  1. Matilda says:

    Evo, pa imamo nedeljsko kosilo (glede na to, da so pri nas doma trknjeni na piščance; jaz pa na žajbl).
    Hvala.

  2. Vale says:

    Odlično. Pri nas so bile danes svinjsk krače … več o le-teh v prihodnjih dneh🙂

  3. Matilda says:

    Eksperment je včeraj uspel:-)

  4. Vale says:

    Upam, da upsešno🙂

  5. Matilda says:

    Tako uspešno, da danes nimam nič za službeno kosilce (v plastični škatlici “za seboj”):-(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s