Kuhanje, inflacija in kreativnost …

Vsekakor se inflacija na mesečnem proračunu za hrano pozna. V naši votlini sva dva in povprečno se vsak dan kuha. Med tednom bolj hitre variante, med vikendom pa zato bolj počasne in zajetne, ki vključujejo poleg obilnega kosila še obilne zajtrke.

O podražitvah in kako prišparati na hrani je pisal nekaj že Alain, v Napotovi Desetki pa se lahko prepričate, da za dobro kosilo ni potrebno prav veliko denarja, dovolj sta že kreativnost in malo domišljije. 

Do pisanja o tem me je, poleg zgoraj omenjenih prispevkov, privedel sobotni šoping, ki se je zaradi pivovskega šopinga, ki ga je vršil Ključna podrobnost, izvedel v italijanskem trgovskem centru Coop.

Medtem, ko je Ključna podrobnost izbiral piva, se je v mojem vozički namreč znašlo robe za 25,10 €, na računu pa je našteta po tem vrstnem redu:

Pivo 1,59 (Unionov trojček mali)
Pivo 0,79 (Frančiškaner veliki)
Pivo 1,24 (Ekološko pšenično veliko)
Vreča 0,04 (tista za zmetat hrano noter)
Vreča 0,04 (takista za zmetat hrano noter)
Riž 1,45 (Coopova mešanica navadnega in divjega riža)
Riž 1,45
Riž 2,59 (Gallo riž v akciji)
Riž 2,59
Pasta Barilla 0,99 (polnzornati špegeti)
Pasta Spaghe 0,66 (navadni Barillini špageti numero 5)
Pasta Semola 0,88
Valerianella 1,62 (solata)
Cicoria  catalonga 0,50 (cikorija)
Lattuga gentile  0,48 (špinača)
Radicchio rosso 0,72 (rdeči radič)
Pasta Fresca (aha, to je una pasta od tukaj, torej je bila speciale oferta in se opravičujem za napačne podatke)
Bovino Carpa 1,52 (carpaccio)
Bovino Polpa 3,67 (pol kile govedine za juho)
Fiori/Piante 0,59 (ena primula zame, ker je bila tako lepo rdeča)
Odori 0,40 (pojma nimam več kaj pri vragu je bilo to)

Suma sumarom torej 25,10 €.

Kaj sem hotela povedati? S temle zgoraj sem že skuhala rezance s špinačo, pripravila carpaccio na solati, skuhala govejo juho, naredila cikorijo s korenčkom (recept sledi v prihodnosti), rižoto z zelenjavo, goveji sendvič in popečen radič. Pri tem sem zraven še pila pivo, špageti in riž pa bodo itaq zadoščali za mesec do dva, odvisno od jedilnika. Če prištejmo k tej cifri še 10 evrov za vse dodatke, ki smo jih porabili zraven in še 5 € za piščanca in svinjski vrat, ki sem jih uporabila kot “prilogo”, pridemo na cifro 40,10 € in če to podelimo s 7, ugotovimo, da imamo dnevno kosilo za 5,7 € na dan za dve osebi.

Torej, dobro lahko jemo tudi poceni, pa še raznoliko.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

One Response to Kuhanje, inflacija in kreativnost …

  1. Matilda says:

    Edini problem je, da imajo fantazijo le redki ali bolje “izbrani”. Na moje veselje, se štjem med tiste…verjetno bolj zato, ker je okoli mene en kup kuharjev z obilico domišljije in se rada učim (pa še kuhat mi ni treba vsak dan). Na srečo.
    Moj recept za okusne zadevice so začimbe (na katere stavim) ter eksperimentiranje.
    Pred časom mi je pri pripravi “pogostitve” pomagal (ker se je znašel zraven) za neko prireditev (lokalnega pomena) prijatelj, ki je topogledno gentesko osrečen. Sladkiš so predstavljale narezane babane s kokosom in medom in on je tako za šalo (v bistvu zaradi barvne dekoracije) nasul nanje pravo turško papriko za solate. Zelo dobro. Praktično zastonj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s