Sirnica, pita, sirov burek …

… sobota je bila v znamenju sirnice, saj smo imeli v hladilniku pol kilograma domače skute, ki jo je bilo treba kulinarično spraviti v promet, zato smo frkali …

Za sirnico potrebujete:
– vlečeno testo
– pol kilograma skute
– 1,5 dcl kisle smetane
– 3 jajca
– 150 g masla
– sol

Skuto, jajca, kislo smetano in sol dobro zmešamo. Maslo raztopimo. Vsak kos vlečenega testa namažemo z ratzopljenim maslom in do polovice z nadevom, zvijemo in zlagamo v pekač (tako zloženi sirnici se reče frkana). Ko napolnimo pečak vse skupaj še enkrat premažemo z maslom in pečemo 45 do 50 minut v prej ogreti pečici na 180. Sirnico najprej ohlajamo v pečici, potem pa jo pokrijemo, da se lepo zmehča. Sama jo še toplo zavijem v alu folijo in po pol ure je ravno pravšnja za konzumiranje.

Če vam ni do frkanja, lahko sirnico tudi polagate, kar pomeni, da testo zlagate po plasteh.

Sama nisem ljubitelj sirnice, zato jo velikodušno podarim prijateljem in znancem. Zaenkrat so bili z njo zadovoljni. Sama preferiam pito zeljarico (pita s špinačo) in mesni burek.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično and tagged , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Sirnica, pita, sirov burek …

  1. Einherjar says:

    Jebes to… Jaz sem mel glihkar za malico Zeljanico by mama Einherjar🙂

  2. Vale says:

    Jebeš ti to, če ti mora mama kuhat😛

  3. Sandi says:

    pa saj vem, da veš,
    a burek je samo mesni😀

    moram…

  4. Vale says:

    Vem, a drugi ne vedo …

  5. Alain says:

    Zanimiv, neobičajne oblike. Sline se mi pa tako ali tako že cedijo🙂 Malce se mi zdi čuden čas pečenja… a ga ne skuri preveč 50 minutah?

  6. Vale says:

    @Alain ni neobičajen. V Bosni poznajo tri vrste osnovnih oblik burekov – polagani, frkani i zgužvani. Ta je frkani🙂

    Ne skuri ga preveč, če ga fino namažeš. Jaz sem ga tokrat delala po receptu iz bosanskega kuvarja, drugače ga še malo namažem in zalijem z mlekom in je skoraj boljši od tega. Je pa res, da je odvisno kakšno pečico imaš. Moja bolj počasi peče🙂

  7. Pingback: Pite in bureki n-tič … « Ukročena trmoglavka …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s