Ena taka baza za svašta …

 

… oziroma na hitro pripravljena zelenjavna osnova, ki jo lahko porabimo za rižoto, testnine, meso, tudi juho … skratka za vse kar nam domišljija dopušča, prav tako pa lahko sestavine nadomestimo s čim drugim, kar nam je pač ljubše pri srcu oziroma želodcu.

Naša baza je bila tokrat sestavljena iz:
– pora
– korenčka
– šampinjonov
– česna
– masla

Por lepo naseckamo in ga na hitro spražimo na maslu. Gobice in česen tanko naseckamo, korenček nastrgamo z nožem za lupljenje in vse skupaj fliknemo k prepraženemu poru. Mešamo, osolimo, dodamo poljubne začimbe (mi smo dodali majaron) in pustimo, da se gobice fino zjokajo ter počakamo, da se njihove solze posušijo (beri, pražimo, dokler voda ne izpari). Potem pa izbiramo:

a) RIŽOTA
Dodamo skodelico riža, ga malo popečemo, zalijemo z dvema skodelicama vode ali jušne osnove ter skuhamo.

b) TESTENINE
Dodamo skodelico kisle ali sladke smetane (kar nam bolj paše), skuhamo testenine in jih prelijemo z omako.

c) MESO
Dodamo na koščke narezano meso, ki smo ga prej že malo popekli, zalijemo z ali vodo ali jušno osnovo ali smetano in imamo meso z zelenjavno omako.

d) JUHA
Zalijemo z dvema skodelicama vode, dodamo še na koščke narezan krompir, kuhamo pol ure in s paličnjakom zmiksamo, da dobimo lepo kremasto juhco.

ž) RIŽOTA PO MOJE
Dodala sem skodelico riža, ga fino popekla (pri nas imamo radi suho rižoto, ne mokre) in ga zalila s skodelico paradižnikove omake in tri četrt skodelice jušne osnove. Vmes sem riž fino mešala in ga najprej kuhala pokritega, na koncu, ko je bil tik pred tem, da se dokončno zmehča, pa sem ga odkrila, povišala temparaturo in ga med mešanjem fino popekla.

Če imate raje mokro varianto dodajte malo več kot dve skodelici tekočine in po potrebi še zalivatje, dokler ni riž skuhan. Ne pozabite mešati.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s