Mmmmm domače …

Vikend je bil v znamenju domačega pujsa v več različicah. Kljub vsemu mi je omiljena tale na sliki, ki je zmagala pred čisto domačim svinjskim karejem iz pečice začinjenim s česnom ter debelimi in slastnimi pečenicami.

Tista svetla je pristna koroška prtena klobasa, ki se naredi podobno kot krvavica, vendar se ji ne doda kri, zato ji rečejo tudi bela klobasa.

Tista svetla temna (Vale zberi se) je kakopak krvavica.

Obe sta bili odlični, sploh ker sta namesto riža vsebovali ječmen. Seveda sem se jih najedla kot pujsa …

 

 

 

 

 

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

12 Responses to Mmmmm domače …

  1. Onkel PEPE says:

    Krvavica je kakopak temna.
    In samo delinkvent si upa basat v krvavice riž namesto ješprena.
    Valewija, zberi se🙂

  2. Vale says:

    Pepslaw, pri nas v krvavice bašejo riž, ječmen ali ajdovo kašo.

  3. Onkel PEPE says:

    Hja, ampaq ob minimumu dolžnega spoštovanja do krvavice se riž ne prebije niti do osmine finala😛

  4. Vale says:

    Agree😛

  5. Onkel PEPE says:

    Itaq. V bistvu se sploh ne spomnim več, kdaj sva se nazadnje stepla🙂

  6. klimbra says:

    Kaj mi je “prtenka” skomine nardila……..polek prekmurske kašnce……za moj okus NARTABLTABOLŠA klobasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. kameleonka says:

    Nikoli nisem bila ljubiteljica kvavic. To pa zato, ker se iz krvavice vedno valijo tisti “ostanki” – hrustanec in še neke sivkaste “kožice”, ki so meni prav fejst nagravžne. No, ampak obstaja ena (bio) gospa, ki naredi take krvavice, ki ne vsebujejo prav nič hrustanca in kožic – noter je vse tako kot mora biti – ravno prav obarjeno da se ne razleze ko zarežeš v klobaso… Njam, to so edine krvavice katere jaz maram. Vedno prosim repete!🙂

  8. Vale says:

    @Kameleonka tudi v teh ni bilo nič hrustančastega ali kožičastega (no, razen čreve v kateri so bile polnjene).

  9. Jan says:

    drage in dragi!
    a zna kdo opisat razliko med
    kasnato klobaso, krvavico in pecenico… vsak vikend ko so sledje na mizi se
    korosci in stajerci blazno kregamo. RABIMO RAZSODISCE🙂
    bom porocal kdo je mel prav… po definiciji seveda.

  10. Vale says:

    Alora pri nas na Koroškem je takole:
    KAŠNICA – klobasa polnjena v debeli črevi z ječmenom, kašo ali rižem, brez krvi.
    KRVAVICA – klobasa polnjena v debeli črevi, prav tako z ječmenom, kašo ali rižem, vendar z dodano pečeno ali surov krvjo (meni osebno je pečena boljša).
    PEČENICA – je grobo mleto meso z grobo mleto maščobo (tisto, ko drugače ocvirke vun dobiš), začinjeno.

    Kašnico in krvavico pečemo v pečici. Pečenico malo skuhamo oziroma obarimo in jo nato spečemo v ponvi na štedilniku. Če pečenico povojimo (dimimo) dobimo ven klobaso, ki jo lahko skuhamo (varianta kranjska klobasa) ali posušimo in dobimo ven suho klobaso.

    Pa da še malo zmeden štajerske in koroške buče.

    Na Primorskem delajo sladke krvavice. Torej, sestavine za krvavice ponavadi zmešajo z rižem, zalijejo s krvjo, dodajo sladkor in rozine.

    V Prekmurju sem že jedla tudi krvavice, v tankem črevesu, ki so spominjale na naše pečenice.

    Na Portugalskem sem jedla povojene (dimljene) krvavice.

    Različi kolikor hočeš … treba je šo povprašat kakšnega Angleža. Tudi oni so znani po krvavicah.

  11. Jan says:

    Alora, to je vse kaj lahko recem.
    Ampak mislim da so stajerci zmagali🙂

    se 2 dni… do petka in ponovnega prepira
    o tem ali je v pecici kasnica ali krvavica🙂

    JUHU!
    pa hvala za obsirno razlago

  12. Vale says:

    Kk tej Korošci ne vejo ka je kašnica. Reči jim, da je to isto kot prtena klobasa …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s