Kulinarična Portugalska …

… danes nekaj o kulinariki na Portugalskem.

Če pogledate v turistične vodiče ali pobrskate po netu o Costa Verde, kjer se nahajata Porto in Braga, ki smo jo zelo na hitro prečesali v štirih dneh, potem vam povedo, da so slavni predvsem po polenovki na tisoč in en način, vampih, zeleni juhi in po toastu nafilanim z mesom in prelitim z omako iz piva. Seveda je primerno, da zraven pijete portovca. Hkrati vam še večina namigne, da Portugalci niso znani kot ljubitelji zajtrka, zato tudi zajtrki tam niso nevemkaj.

Pa poglejmo kako je v resnici, na kratko in telegrafsko, ker bi lahko drugače razpredala na preveč dolgo in široko:

Zajtrki so res bolj borni, sploh, če niste ljubitelj sladkega. Kljub temu pa potolaži sila dober kruh, ki ga pečejo in ga lahko namažete z maslom ali obložite s sirom in šunko. Tudi v kafičih zjutraj ponujajo ob kavi sladkiše na tisoč in en način. Večinoma gre za sila suhe biskvite namočene v karamleno omako. Če ste bolj pozen tip in zajtrkujete po 10. uri, boste lahko v kafičih ugriznili v fine sendviče, večinoma filane s pršutom (k pršutu se še vrnemo), pohanim zrezkom ali nekaj ribjim.

 

 

 

Tradicionalne jedi:
O polenovki ni bilo nikjer ne duha ne sluha. Boste pa lahko povsod, kjer nudijo ribje jedi, naročili lignje, orado in vse podobne zadeve, ki jih lahko naročite tudi pri nas. Lososa režejo na preveč debelo, škampe imajo černobilske.

Supa Verda ali zelena juha je odlična in spominja na naše presno zelje. Po gostoti je bolj podobna omaki kot juhi. Zraven se odlično podajo njihovi kruhki namazani s slanim maslom. Jep, prav ste prebrali. Maslo imajo navadno in slano. Po slanem vas fino daje žeja, tako lahko prvo pivo spijete brez slabe vesti že ob enajsti uri dopoldan.

 Vampi ali tripe so odlični. Pripravljeni precej podobno našim, z razliko, da jim Portugalci dodajo dosti karija, koščke svinjine, koščke govedine in koščke klobase. Vse skupaj posujejo s kozjim sirom, ki je prav tako tradicionalen za severni del Portugalske in zelo okusen.

 

 

 

Tudi s pršutom postrežejo sir, vendar pršut ne seže niti do prstov na nogi našemu, mogoče do kolen italijanskemu. Je sila slan in zopet je tu razlog za pitje piva, kakopak.

 

 

 

 

Imajo fine toastke filane s šunko in sirom, ki jih v popoldanskem času v kafičih strežejo ob čaju. Prav tako pri kosilu ali večerji ponudijo za predjed njihove fenomenalne kruhke z maslom ali ribjim namazom.

 

 

 

 

 

Kljub dosti sveže zelenjave, ki jo premorejo zaradi podnebja skozi vso leto, pri sestavljanju solat niso najbolj simpatični in brez domišljije. Pri mesu prevljadujejo steaki na tisoč in en način. Pri tem vas ne bodo prav nikjer vprašali kako zapečenega želite. Dobite krvavega in pika, na kaj drugega niti pomislite ne. In ker imajo radi krvavo, vam včasih tu pa tam postrežejo tudi piščanca na krvavo. Nism poskusila, če je užiten, ker sem vse naokoli vohala salmonelo. O krvavosti pa v enem od naslednjih postov, ko sledi krvava večerja.

 

Portugalci pečejo odlične kostanje. Ponujajo ga na vsakem vogalu, merica za 2,5 € pa obsega 14 velikih kostanjev, pečenih v žerjavici. Odlični so.

 

 

 

 

 

 

Tekoče zadeve:
Portovca nisem pila, ker mi ni všeč. Sem pa uživala v dobrem in poceni pivu. Tudi kava je odlična, če pijete expresso. Vse ostalo je samo nek približek kapučina ali bele kave, ki je ponavadi tako vrelo, da rabiš pol ure, da se ohladi in postane pogojno užitno. Odlično stiskajo soke iz svežega sadja, ki jih dobite že za 1,6 € za 3 dcl.

Na sploh je Portugalska iz kulinaričnega vidika cenovno zelo ugodna. Ugodnejša od naše domovine.

 

 

 

 

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično, ... popotniško. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kulinarična Portugalska …

  1. vetrnica says:

    “in po toastu nafilanim z mesom in prelitim z omako iz piva”…

    Tole je po opisu verjetno Francesinha😀 Insomniac je o njej pisal tukaj.

    Sicer sva midva septembra, ko sva bila v Portu, bila s polenovko bombardirana z vseh strani, vendar je nisva sprobala. Sva pa naročila porcijo pečenih sardelc, ki so jih postregli z zelo zanimivo (in okusno) rižoto s fižolom (porcija za 2 osebi: dobila sva cel pladenj sardelc in vsaj litrsko posodo rižote)🙂

    Drugače glede kruha: midva sva vedno kupovala take male hlebčke (ko žemljce) v trgovini, ble so zelo poceni in dobre! Čisto drugačen kruh kot pri nas.

    Portovc je pa obvezen😀 Fant načeloma ne mara vina (jst pa zelo, sploh črno), ampak portovc mu je pa zelo všeč, ravno zato, ker nima okusa po vinu. Dobro, da sem ga tudi pri nas ugodnega zvohala🙂

  2. Vale says:

    Ja toast je Frančešinja …

    Takiste kruhke smo tudi mi glodali tri dni. Naravnost fantastični so.

    Portovc ni obvezen. Meni ni dober, ker me spominja na liker (no, saj je neke vrste – desertno vino) in mi je absolutno presladek.

  3. Pingback: Krvava večerja … « Ukročena trmoglavka …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s