Pilav …

… lahko bi mu kamot rekli rižota in upam, da ne bo kdo zaradi tega užaljen ali kuhaw riwca, ampak pilav je pač neke vrste rižota.

… pri nas imamo radi riž, na tak in onak način, raje debelega kot tankega in raje kratkega kot dolegega, najraje pa kar mešanico različnih. Tako sem se, glede na mojo najnovejšo obsesijo, včeraj lotila pilava po sledečem receptu, ki sem ga seveda morala po svoje modificirati (v originalu ni cvetače):

1 skodelica riža
1 rdeča čebula
1 korenček
20 dag piščančjih prsi
1 strok česna
2 cveta cvetače
1 žlica mlete rdeče paprike
grah
2 skodelici juhe
1 žlička paradižnikove mezge
1 žlička masla
žlička nasekljanega svežega peteršilja
sol

Na maslu prepražimo čim bolj na tanko narezano čebulo (moja mama je včasih znala pripomnit, da sliši kako na debelo režem čebulo) in ko se lepo zjoka in zmehča dodamo na tanko narezan (lahko tudi nariban) korenček, česen, na tanke cvetke natrgano cvetačo, osolimo, dodamo žličko mlete paprike, žličko paradižnikove mezge in dušimo (lahko tudi malo zalijemo z vodo, ampak ne preveč) ter mešamo. Po cca 5-10 minutah dodamo riž in mešamo, da fino fajn postekleni (riž). Nato vse skupaj zalijemo z juho, pokrijemo in kuhamo od 10 do 15 minut, odvisno kakšen riž imamo. Zmanjšamo ogenj, odkrijemoter pustimo, da se še malo dinsta (čeprav je voda medtem že čisto povrela), pri tem pa vsake toliko premešamo, da se ne zažge. Tik predno serviramo posujemo s sveže naseckanim peteršiljem. Mi smo ga še s parmezanom, na jugu pa servirajo s kislim mlekom.

Na jugu Evrope poznajo tri osnovne pilave:
 – belega,
– rumenega (rumeno ga obarva  žafran) in
– rdečega (rdečo ga obarvata mleta paprika in paradižnik).

Zgornji torej spada med vrsto rdečih. Pilav se, takisto kot rižota, lahko pripravlja na štedilniku ali v pečici.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s