Ali kdo ve zakaj smrdi?

… glinena posoda namreč …

Kupila sem dve lični glineni posodi za peko, da bom v njih pripravljala prebranac, pekla krompir, meso in vse kar se pač lahko v njih peče. Natančno sem upoštevala navodila za uporabo ter jih pred prvo zalila z vročo vodo. Po kakšnih treh uporabah, je začela posoda smrdeti. Vonj je bil podoben, kot bi vohali žoltavo mast in nič na svetu ga ni iztrebilo. Pa sem mislila, da sem pač kupila zanič posodo, šla v trgovino in kupila novo, dražjo, precej dražjo. Evo, po treh pekah, se je ponovno pojavil takisti smrad. Ali morda kdo ve zakaj, kako, čemu???

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ali kdo ve zakaj smrdi?

  1. klimbra says:

    Walči…..nimaš sam ti tega problema…….

    Jaz sem ga uspešno rešil s tem, da posodo predno roma v pomivalca, rahlo pošpricam s kisom.
    Neverjetno……..a deluje.

    Zakaj pride do tega………poznavalci glinenih izdelkov pravijo……..kriva je glazura…….preveč porozna in posledično se maščobe zarijejo v glino.

    Jebat ga……..pač sem na ta način dojel………za mal dnarja…..mal muzke!!!!!

    p.s…….imam pa en…..neglaziran lonc…..ROMERTOPF…….drag kot žafran……..nikoli ne smrdi!!!!!!!!!!!!!!

  2. Vale says:

    Ok, bom poskusila še s kisom. Ker drugače so neuporabne, ker potem tudi hrana daje po istem … sranje prokleto …

  3. Ran says:

    Keramika se lahko peče pri nižjih ali višjih temperaturah. Vsa keramika ki se uporablja za živila (kuhanje, pečenje delanje solat ipd) naj bi bila žgana čez 800 st.C najraje kar na 1000 in več. Pomeni da se je glazura skupaj s keramiko tako kemično stabilizirala da ne pride do kemičnih reakcij med jedjo in keramiko.

    Najbolj je nevarna keramika ki je premalo žgana ker lahko sprošča v živila svinec ki je že pri malih ppm ih strupen.

    Zakaj konkretno imaš ti take težave ne vem. Domnevam da gumpci ne prodajajo premalo žgano keramiko.

    lp Ran

  4. Vale says:

    Da bi bila keramika premalo žgana dvomim, ipak nisem kupila cenenega proizvoda. Mislim, da bo Klimbra imel prav. Maščoba se nekako zažre noter in je ne spraviš ven, zato začne smrdet po žoltavem, ker zarita tam nekje v keramiko postane žoltava. Danes poskusim še s kis terapijo, pa da vidimo.

  5. Onkel PEPE says:

    Če kis ne bo pomagal, se še vedno lahko prehladiš ali si omisliš alegrijo😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s