Polentata …

… nisem ljubitelj polente, ker so nas z njo posiljevali v vrtcu in to ob kombinaciji bele kave … fuj, fuj … tu pa tam pa jo vseeno pripravim … tako se je včeraj pekla v pečici …

POTREBUJEMO:
1 kozarec polente
2 kozarca vode
sol, olje
papriko, korenček, čebulo
sir
meso, če ste mesožderi

PRIPRAVIMO:
Polento skuhamo v osoljenem in naoljenem kropu. Papriko, korenček in čebulo malo podinstamo in zmešamo s kuhano polento. Vse skupaj naložimo v glineno posodo in fliknemo v pečico ogreto na 200 stopinj za 15 minut, nato fliknemo na polento še nariban sir ter pustimo, da se fino fajn zapeče. Če smo mesožderi, pred sirom fliknemo na poletno še meso (v našem primeru smo uporabili piščanca, ki smo ga prej popekli skupaj s paradižnikom in sojino omako).

 Naslednjič bom polento skuhala v enem kozarcu vode, jo shladila in ohlajeno narezala na cm debele rezine. Rezine bom obložila z gobicami, šunkico in sirom ter jih lepo popekla v pečici.

Na Koroškem se včasih polenta ni jedla drugače kot:
a) z golažem
b) iz polente so se naredili žganci, ki so se zabelili z grumpi (beri ocvirki) čez pa se je polilo vroče mleko ali vroča bela kava pozimi, poleti pa kislo mleko (in potem se kdo čudi, da ne maram polente).

 

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

One Response to Polentata …

  1. Ruth* says:

    MmMm, bakina polenta z kavo divko in puno toplega mleka. Domača kuruzna polenta. Topla, na grobo mleta. V tem trenutku bi ubijala zanjo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s