Kulinarični povzetek …

… dopust zame ni dopust, če ni kulinarično izpopolnjen z odkrivanjem raznih gostilnic in drugih domačinskih posebnosti … preden se lotite branja naj poudarim, da pri kulinaričnem raziskovanju ne raziskujemo fensi densi šmensi zadev, ampak čisto navadno povprečno ponudbo, ki je dosegljiva vsakemu žepu, ima pa nekaj več kot ostale navadne povprečne ponudbe …

… lepo po vrsti, kot hiše v Trsti, smo po naslednjem redosledu konzumirali sledeče v sledečih:

 • KNIN:
  Restavracija Tri Lovca (če prihajate iz smeri Gospiča sledite v Kninu tablam za Split in ob cesti jo boste zagledali desno, če prihajate iz smeri Sinj, sledite tablam za Šibenik in ob cesti jo boste zagledali levo)
  Specialitete: Odojek in jagnjetina
  Cena: Za 1 kg odojka vam zaračunajo 9 € (ja, smešna cena), za pizzo boste odšteli 0,7 € (ja, še bolj smešna cena, pa izgledale so na sosednji mizi prav fino).
  Ocena: Čista desetka
  Tam smo zapravili: Za 30 dag odojka, 2 paradižnikovi solati (paradižnik imajo domač), 2 Karlovački => 13 €.
 • VODICE:
  Konoba Draži (v samem centru Vodic, ob parku pri krožnem križišču)
  Specialitete: Odojek, ribe na žaru, domač pršut, paški sir, pleskavice, čevapčiči, ražnjiči, domače vino;
  Cena: Za 400 g odojka vam zaračunajo 10 €, za 10 dag pršuta 8 €, za 10 dag paškega sira 7 €
  Ocena: 7 (odojek se ne more primerjati s kninskim, čeprav zraven postrežejo še kuhan krompir in kislo zelje, ki nekako v poletnih temperaturah ne teknejo, imajo pa fin pršut in dobro pripravijo vse kar diši po žaru)
  Tam smo zapravili: Za pršut s sirom, 20 dag odojka s prilogo, 1 mešano soljato, pleskavico z džuvečom, 3 Karlovačke => 30 €.
  Konoba Burin (v starem delu Vodic tik ob morju in tik pred glavnim trgom)
  Specialitete: Školjke, škampi, morski pes na žaru, špageti z morskimi sadeži, rižota na črno; ribja juha, paradižnikova juha, zelenjava na žaru, lignji, steaki;
  Cena: Morske jedi med 10 in 15 €, testenine in rižote 8 do 10 €, lignji 7 €.
  Ocena: Čista desetka
  Tam smo zapravili povprečno (ker smo obedovali pri njih 3x, pa ne samo zaradi dobre hrane, temveč tudi zaradi ambienta, postrežbe in simpatičnega osebja) 25 €.
  Konoba Kaleta (v najožji ulici v Vodicah, kamor vas vodijo tudi simpatični smerokazi iz vseh možnih smeri, lastnik pa Ptujčan, ki se je priženil)
  Specialitete: Predvsem domače vino (Babić – črno, Kos – graševina – belo), domač prštu in sir, domača salama, ki spominja na kulen, slane sardelce v olju, ocvrte girice, če pa premorejo tisti dan kuharja tudi riba, ki so jo ulovili v morju.
  Ocena: Čista desetka
  Tam smo zapravili: Za domači narezek, dve Karlovački, 2,5 dcl Babića 13 €.
  Pekarne (na vsakem vogalu)
  Specialitete: izdelki iz kvašenega testa na 1001 način, picete na 1001 način, hrenovke v testu, rogljički s sirom, bureki, krofi, izdelki iz listnateg testa na 1001 način, sendviči; non stop sveže od 06.00 do 24.00.
  Cena: od 0,5 do 1 €
  Ocena: Čista desetka za vsako posebej
  Tam smo zapravili: povprečno za zajtrk 1,5 do 2 €.
  Palačinke (na plaži)
  Specialitete: palačinke keksič (palačinka s čokolado in zdrobljenim keksičem z možnostjo dodanega vanilijevega sladoleda)
  Cena: 1,3 € po komadu
  Ocena: Čista desetka (ker so imeli odlično maso in niso škrtarili z nadevom)
  Pizzerija Palma (zraven spomenika v Vodicah)
  Specialitete: pizze
  Cena: 7 do 8 €
  Ocena: 7 (predvsem zaradi preveč osladnega natikarja)

V pondubi vseh konob sem pogrešala tipične dalmatisnek jedi kot so pašticada, brodet, hobotnica izpod peke, marinirane sardele, sardele na žaru …

So pa prav povsod kot specialiteto ponujali polnjeno papriko s pire krompirjem in me je prijelo, da bi jih šla vprašat, če so dejansko polnjene s pire krompirjem?!? Kar seveda vem, da niso.

Zadnji dan smo odkrili še Konobo Rustiko in Pizzerijo Santa Marija malo nad parkom v Vodicah, ki baje slavita po dobri kulinariki in pizzah, vendar bomo jih testirali kdaj drugič.

V Vodicah imate tudi zelo znani Steak house, ki sva ga kanila napasti. Pa se tako nek večer sprehodiva mimo in na žaru pred gostilno zagledam cca 50 kotletov, ki se cmarijo na njem, na krožnikih gostov pa neke tanke zrezke s pomfrijem. Nekako mi nič ni ličilo na steake, zato sva vse skupaj raje izpustila.

Advertisements

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s