Recepti za piknik malo drugače …

… votlina, v kateri bivava, ima tudi lep balkončič, ki gleda malo na morje in dosti na borovce, ki se bohotijo v goščavi pred votlino … ker je balkončič v tretjem štuku, na njem ne moremo ravno griliti po domače (beri z ogljem) … je pa čisto fletno, če malo improviziraš in uporabiš električni gril …

… pred tremi tedni sva, ker pač nekateri vedo, da rada griliva na balkonu, dobila v dar tole električno ponvo … ker je od takrat na Primorskem vladala neznonsa vročina, je nismo imeli prilike stestirat …

… pa se dogodi, da dobiva v soboto popoldan klic od Bojča in Tamy, da uletita čez 20 min k nama … meso, ki sva ga dopoldan (kakopak gre za svežo panceto) nabavila v Trstu, se je že ravno dobro napajcalo … povem jima naj pritovorita še malo piva, ker krstili novo pridobitev …

… receptura … kupimo najboljšo in na tanke rezine narezano svežo rolano panceto (8 kosov bo dovolj za štiri lačne) … nanjo stisnemo tri stroke česna, posujemo žličko mlete paprike, dodamo žličko olja, žličko nasekljanih mediteranskih zelišč ter dve veliki žlici omake za “barbikju” … zmešamo in damo v hladilnik za najmanj 4 urce … na rezine (cca pol centrimetra) narežemo mlad krompirček … melancano olupimo ter jo narežemo na kockice, osolimo in počakamo, da se polula … medtem narežemo na kolobarje še dva korenčka in tri paprike … ponev dobro segrejemo, dodamo žličko olja in popečemo panceto … shranimo jo v posodi … v ponev pa vržemo melancane, korenček in papriko … ko povre voda, ki so jo melancani spustili, dodamo krompir, osolimo, dodamo še malo naseckanih mediteranskih zelišč, popramo, zalijemo z vodo, pokrijemo in lepo na zmerni temperaturi dinstamo … ko voda povre, povečamo temperaturo ponve ter dobro zapečemo, medtem pa nekje na sredini dodamo panceto … postrežemo s pivom …

… ker je bil otvoritveni piknik odličen … smo včeraj uporabili ponev za drugi poskus, tokrat v dvoje … 20 dag piščančjih prsi in dve perutnički smo marinirali v dveh žlicah oljčnega olja, žlici sojine omake, dveh strokih strtega česna in mediteranskih zeliščih … nato smo jih v ponvi fino popekli … jih shranili v posodo … v ponev pa vrgli dve narezani papriki, dva narezana korenčka in dva olupkov očiščena paradižnika (vse skupaj narezano na kocke) … ko se je zadeva na hitro podušila smo dodali 1 skodelico mešanice basmatega in divjega riža, osolili, zalili z 2 dcl vode, dodali pečeno perutnino, pokrili in vmes vsake toliko pomešali … ko je voda povrela smo je dodali še cca deciliter, saj riž še ni kazal znakov primerne trdote … na koncu smo vse skupaj še malo popekli … servirali ob svečah in pomazali do konca …

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s