Riž vulgaris …

… ali kako pripraviti čisto navaden riž, ki pa ni pocast kot pire krompir … vsaj moja malenkost ga že od nekdaj pripravlja takole …

… za štiri osebe vzamemo 2 dcl riža, ga operemo z vročo vodo (ali pa tudi ne) in pustimo na cedilu, da se osuši … vzamemo večjo ponev ali posodo (večja je posoda, boljši bo riž, saj ga ne bo stisnilo in se bo manj sprijemal) … v ponev damo dve žlički olja in ko je le-to ne preveč vroče vanjo vržemo riž … mešamo in pečemo dokler riž ne zastekleni … osolimo, nato pa zalijemo s 3,75 dcl vode (če želimo riž al dente) oziroma 4 dcl vode (če želimo bolj mehek riž), pokrijemo in kuhamo pokritega, dokler voda ne izhlapi … čisto na koncu odvzamemo pokrovko in kuhamo še pet minut brez nje … riž nato pustimo vsaj 10 min stati, da se malo ohladi …

… vse ostalo so potem variacije na riž … ponavadi jaz, preden počim riž v ponvo, na olju prepražim čebulo ali česen …

… če dodajate zelenjavo, vedno najprej popražite zelenjavo (ampak ne preveč) in na koncu dodajte riž … vedno pa cmarite riž, da postekleni …

… če uporabljate zelenjavo, ki vsebuje dosti vode (bučke, paradižnik, melancane ipd.) uporabite vsaj pol decilitra manj vode, drugače bo riž pocast …

… če želite lahko namesto vode uporabite tudi jušno osnovo in riž bo okusnejši …

… če delate riž s sladkimi zadevami (npr. kozice, gamberi), lahko zmešate polovico vode s polovico sladke smetane …

… če delate riži biži, dodajte grah, ko ste riž že zalili z vodo … seveda naj bo grah kuhan …

… če dodajate rižu meso, potem ga posebej prepražite in dodajte k zelenjavi z rižem vred …

… seveda je tudi pomembno kakšen riž uporabljate … sama imam najrajši divjega, basmatega ali mešanega z ječmenom … uporabljam izključno znamki Scotti in Riso Gallo, včasih pa tudi Zlato polje 

… ne maram dolgega in suhljatega riža … sovražim pa riž od Uncle Bensa …

… riž lahko na enak način pripravite tudi v ognjevarni stekleni posodi in ga pečete v pečici …  

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Riž vulgaris …

  1. widra wanda says:

    obožujem konzumiranje riža, nekolikanj manj pa ga rada kuham, prav zaradi pocanja, zatorej bodejo telile nasveti ob prvi rižokuhi nadvse dobrodošli – hvala

  2. Vale says:

    Rajši dodaj manj vode, pa jo potem po potrebi še dodaš, kot preveč …

  3. brew station says:

    I can’t see the picture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s