Dokler se drugim jebe za vas …

… ne bo nič bolje …

 … motociklizem je postal v Sloveniji eden omiljenih hobijev … in tako kot se hobi širi, naraščajo tudi nesreče … in potem imamo naslove v medijih “Motorista nesreče nista preživela”, “Motorista zaradi prevelike hitrosti odneslo iz ovinka”, “Motorist zaradi neprilagojene hitrosti trčil v vozilo” … na koncu se človek vpraša, če na cestah avtomobilisti sploh še vozijo … ali smo se morda tako navadili na prometne nesreče avtomobilistov, da so za medije bolj aktualne nesreče motoristov, ker se potem več govori o njih, so bolj tragične, je v njih več krvi, zlomov in podobnega? 

Če povzamem dogajanja v tem vikendu (Vir: Policija in Uprava RS za zaščito in reševanje):

“22.4.2007 ob 14.15 uri se je na lokalni cesti Konjiška vas – Trije križi v naselju Tolsti vrh pripetila prometna nesreča, v kateri je umrla pešakinja. Do nesreče je prišlo, ko je 10-letna pešakinja na ravnem delu vozišča hodila ob njegovem levem robu od Konjiške vasi proti Trem križem. Tedaj je za njo pripeljal 43-letni voznik osebnega avtomobila. Ker voznik osebnega avtomobila ni vozil ob desnem robu vozišča, je brez zaviranja s sprednjim levim delom svojega vozila trčil v pešakinjo, ki je poškodbam na kraju nesreče podlegla. ”

“21.4.2007 ob 5.10 uri se je na avtomobilski cesti A/1 pri Ljubljani pripetila prometna nesreča s smrtnim izidom.Do nesreče je prišlo, ko je 67-letni voznik osebnega avtomobila iz okolice Jesenic vozil od razcepa Kozarje proti izvozu Ljubljana Center. Pri tem je zapeljal tudi na na počivališče Barje. Ko je nato z vožnjo nadaljeval, se pri vožnji po pospeševalnem pasu ni vključil v promet na avtomobilski cesti z ustrezno hitrostjo, tako da je ogrožal vozila, ki so vozila po njej. Tako je zapeljal tik pred tovorni avtomobil, ki ga je vozil 26-letni iz Ljubljane. Tovorni avtomobil je s sprednjo stranjo trčil v zadnji del osebnega avtomovila, katerega je odbilo v levo preko levega prometnega pasu v odbojno ograjo, od katere se je odbil in nato obstal na levem prometnem pasu. V trčenju se je osebni avtomobil vnel, voznik, ki je obsedel na svojem sedežu pa je na kraju nesreče umrl.”

“Ob 11.01 je izven smučišča Kanin v občini Bovec zašel smučar in padel v brezno. Posredovali so reševalci Postaje GRS Bovec in helikopter Slovenske vojske, ki je mrtvega smučarja prepeljal v dolino.”

“Ob 11.47 se je na reki Savi, nasproti Zarice v Kranju prevrnil kajakaš in se iz vode rešil sam. V reki je ostal le njegov prevrnjen kajak. Posredovali so poklicni gasilci JZ GRS Kranj in iz reke rešili kajak.”

“Ob 21.04 je stanovalka stolpnice na Smrtnikovi ulici, v Ljubljani, odprla posodo z neznano vsebino in se začela dušiti. Po pomoč se je zatekla k sosedu. Ljubljanski poklicni gasilci so ugotovili, da gre za snov vodikov peroksid. Odstranili so posodo iz stanovanja in pregledali stanovanje. Reševalci so stanovalko odpeljali na pregled v KC Ljubljana.”

“Ob 15.29 je po vrhom Šmarne gore v občini Ljubljana spodrsnilo planinki in zlomila si je nogo. Posredovali so reševalci Postaje GRS Ljubljana, ki so planinko oskrbeli in predali reševalcem.”

Nesreče se dogajajo vedno in povsod. Lahko paziš nase, ampak ti ne pomaga kaj dosti, ker hitro kdo drug ne pazi nate in se tako zgodi kaj nepredvidljivega … tudi, če se zakleneš v stanovanje, ti lahko pade bojler na glavo (karikiram, ali pa tudi ne, ker se je to mojemu bližnjemu sorodniku dejansko zgodilo… no, bojler na srečo ni padel na glavo, ampak zelo blizu) … in tako kot so nesreče nepredvidvljive in se dogajajo vedno in povsod, se pojavaljajo vedno in povsod tudi norci, med katere ne moremo prištevati samo motoristov brez zaščitne opreme, ki brezglavo divjajo po cestah, ampak tudi avtomobiliste v hitrih avtomobilih, ki mislijo, da je cela cesta njihova, pa norce na rolerjih ali kolesih, ki mislijo, da je pločnik samo njihovo, pa vehementne planince, ki mislijo, da bodo v športnih copatih preplezali severno triglavsko steno, … zato dragi moji, kazanje na tisto peščico neke skupine, ki izstopa zaradi negativnega vedenja, ni iskanje ključnega krivca … krivca lahko iščemo v nas samih … v tem, da pazimo nase in hkrati tudi na druge … da se zavedamo, da nismo samo MI, ampak so tudi DRUGI na katere je potrebno biti pazljiv … in da lahko vozim na motorju še tako previdno, pa se ne morem izogniti nesreči … in to sem že nekajkrat okusila na lastni koži …

… prvič, ko me je mlada voznica (izpit je imela en teden) spregledala (vozila sem 40 km/h) in me izrinila iz ceste … motor totalka, moja malenkost pa jo je na srečo odnesla samo z izpahom komolca …

… drugič, ko me je mlad voznik (izpit je imel štiri dni) spregledal na praznem parkirišču pred trgovino in se vzvratno, medtem ko je brskal po radiu, zaletel naravnost vame, ki sem na parkirišču zlagala stvari v kovček na motorju … moja malenkost jo je odnesla z modricami, motor pa s poškodovanim auspuhom in zlomljeno ročko …

… tretjič, ko je nono na kolesu prikolesaril  čelno vame v enosmerni ulici na ovinku (jaz sem vozila v pravo smer) … zopet sem jo odnesla z modricami, nono pa me je napizdil zakaj vozim tako velik motor, če ga ne obvladam … in da on vsak dan vozi tam in da nima veze, če je peljal kontra po enosmerni …

In kdo je sedaj bil v zgornjih nezgodah nepazljiv in objesten? Ironično je, ko gledam že cel teden na obvoznici v Kopru napis  “Motoristi, vozite previdno” … zadolženi za napis bi lahko imeli malo zdrave pameti in če že želijo opozarjati napisali “Bodite pozorni na soudeležence v prometu” … aroganca in objestnost na vseh področjih naraščata … na cesti nista nobena izjema, prej pravilo … samo poglejte živčnost voznikov v jutranjih urah, ko se peljete v službo … vsak se bori za svoj košček asfalta na cesti

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... razmišljanja. Bookmark the permalink.

5 Responses to Dokler se drugim jebe za vas …

 1. Schnuy pravi:

  heh…
  + mediji zelo pozorno (očitno) spremljajo število potolčenih in umrlih motoirstov, so pa zato toliko manj dosledni, ko je javnost treba obvestiti o šolah varne vožnje in ostalih dogodkih preventivne narave, ki bi komu celo lahko koristili..če bi vedel da so…

  in tisti dve teti na mopedu za varno vožnjo v MB sta čista terna 😀

 2. Nataša pravi:

  Voziva se vsak vikend. Imava lepo težko mašino. Menda sva že v letih ali pa naju je (predvsem mojega gospoda ki obvladuje mašino) iz drugih razlogov srečala pamet. Mimo naju norijo dvojice na motorjih in midva se križava. Včasih se vprašava, če sva čudna ali kaj, ker ne greva vijugat med avti, ker kolono počasi prehitevava po odstavnem pasu, ker znava tudi počakat v vrsti. Pa močno uživava v ovinkih in vsem. Tudi gasa damo, ko je cesta za to. Samo ne razumem, zakaj “kolegi” vedno znova prehitevajo v naselju, zakaj prehitevajo v križišču … Res bi morali tisti vidni norci biti uvrščeni v neko drugo kategorijo. To niso motoristi. To so pač zafrustriranci, ki si na škodo vseh nas lajšajo dnevne tegobe s hitrostjo in egoizmom na nepravem mestu.
  O kolesarjih pa samo najslabše. Vsako jutro, ko sem voznik avta, se zelo , ampak zelo trudim, da bi koga ne dobila pod kolesa. Švigne mimo, pojma nimaš od kod. Ga čakaš, da bo šel naravnost, a on zavije. Odazdi pa hupajo. Tudi zaletel se je že eden, vame in v hčerko, ko sva ob zeleni hoteli prečkati cesto, pa je mulec z mp3jem v ušesu smatral da je cesta pač njegova in naju je še nadrl. Sicer v zgražanje ostalih pešcev, ampak mulcu ni hasnilo.
  Avto naju je pa že zrinil s ceste. Iz nasprotnega na najin pas, bili smo sami daleč naokrog. Ampak se je zgodilo na Dolenjskem, tam se pač oprosti zaradi znanih razlogov.
  Kaj ko bi se vsak na cesti in pločniku zavedel, kako je lepo, da je lahko tisti hip tam in da ne rabi ležat na nosilih na urgenci ali se rehbilitirat v Soči? ČISTO VSAK OD NAS?

 3. ermin pravi:

  še kakšen teden. potem pa pridemo na vrsto mi, ki rinemo v podvodje. jebiga, sezonski delavci smo.

 4. Vale pravi:

  Novinarji bi pa lahko opozarjali drugače na vse skupaj, ne pa da avtomatsko izobčijo skupino in le-to opozarjajo naj bo previdna.

 5. Schnuy pravi:

  hehe 🙂
  lani so slovenski AMZji spojim članom na začetku poletja poslali nek dopis o podlajšanju članstva, v katerega pa niso pozabili zapisat, da naj bodo previdni ker so nevarni motoristi spet na cestah 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s