Ajdovi kipjenki …

… pristni Koroški … so najprej plavali, potem pa smo jih še popekli … na kulturni praznik … ker smo ga obeležili s pristno domačo hrano … konzumirali smo jih poleg telečje pečenke …

ZA KIPNIT 4 OSEBE RABIMO:
100g bele moke
100g ajdove moke
voda po občutku (cca 2 dcl)
žlica masla
kvas
sol, sladkor

picture-003.jpgIz zgornjih sestavin zgnetemo testo in ga pustimo počivati cca 1 uro, da lepo kipne. Nato testo zvaljamo v štručko in narežemo cca 2 cm debele rezine ter jih zopet pustimo kipovati cca 1 uro (če ne kipnejo dovolj so potem trdi).

picture-004.jpgKuhamo jih v slanem kropu, ki smo mu dodali žlico olja, 10 do 15 min.

picture-006.jpgMedtem na maščobi od pečenke prepražimo čebulo (sama dodam še žlico ocvirkov, lahko pa jih zamenjate s slanino) in na njej popečemo kuhane kipjenke.

Kipjenke lahko glodamo kot prilogo k mesu ali pa kot samostojno jed. Kipjenki kot samostojna jed so lahko začinjeni z razinimi zelenjavnimi, smetanovimi in podobnimi omakami, odvisno od vaše domišljije. Če pa nimate radi ajde, lahko naredite bele kipjenke, pri čemer namesto ajdove moke uporabite samo belo moko.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ajdovi kipjenki …

  1. Jana says:

    Koliko kvasa se pa doda??? To je zelo pomembno.

  2. Vale says:

    Malo manj kot pol vrečke suhega ali malo manj kot pol kocke svežega.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s