Ješprenj s šitakami …

… ali po domače ječmen … zadeva, ki jo najrajši konzumiran v prtenki (koroška krvavica, vendar, da v njej ali sploh ni krvi, ali pa je, ampak je pečena), … ampak danes je bila za kosilo že pripravljena goveja juha z vlivanci in tako smo iskali prilogo k govedini iz juhe, ki jo jaz obvezno popečem in dodam zraven zelenjavo iz goveje župce (danes je v njej plavalo – paprika, česen, čebula, paradižnik, kolerabica, karfijola in brokoli) …

… tako sem pod umivalnikom, kjer se bohoti čičerika, leča, testenine, riž in ostala podobna hrana, našla že včeraj zvečer ješprenj … danes dopoldan sva v Sparu kupila še šitake (sicer vložene, ker svežih ni bilo) in priloga je bila pripravljena za kuho, pa še k pivu se je podala …

ZA DVE OSEBI POTREBUJEMO:
2 dcl ješprena, ki smo ga gen večer prej namakali v vodi
250 g šitak
1 čebulo
1 strok česna
Peteršilj
Sol
4 dcl juhe ali vode

PRIPRAVA:
Čebulo na tanko narežemo in prepražimo na olju, da postekleni. Dodamo na tanko narezane gobe in jih podušimo ter malo zapečemo. Nato dodamo odcejan ješprenj in pustimo, da dobro postekleni. Dodamo sol in strok stisnjenega česna, zalijemo s 4 dcl juhe ali vode ter kuhamo, dokler ne povre. Nato še malo popečemo in dodamo nasekljan peteršilj. Postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu. Mi smo ga na koncu začinili še s kapljico oljčnega olja in naribano Grano Padano.

 Kot že zgoraj omenjeno, če gre za jed iz ječmena, postrežemo zraven kaj drugega kot pivo.

About Vale

Nesojena zvarkarca ...
This entry was posted in ... kulinarično. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s